Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е раздразнен от това колко често възрастта му се споменава в медиите, докато се обсъжда дали ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом през 2024 г.

Президентът навърши 80 години миналия месец, само няколко седмици след като неговата Демократическа партия отбеляза най-добрите резултати от междинните избори за партия на власт от началото на 2000-те години.

Байдън бе като пасив за партията след редица нашумели гафове и рейтинг на одобрение, който понякога падаше под 40% през последната година. Всяка погрешна стъпка беше посрещната с вълна от враждебни статии в пресата относно възрастта на Байдън и дали е твърде стар, за да бъде президент, което доведе до разочарование в Овалния кабинет.

"Мислиш, че не знам на колко години съм, по дяволите?" казал той на служител по-рано тази година, според Politico.

Байдън каза, че ще обмисли дали да се кандидатира отново на Коледа и официално съобщение се очаква през пролетта. Един помощник, който е близък до Белия дом, твърди пред The ​​Times, че персоналът на администрацията напълно очаква той да се бори отново за президентското място.

Ако спечели втори мандат, Байдън ще бъде на 86 години, когато евентуално напусне поста. Той вече е най-възрастният човек, който някога е бил президент, и единственият осемдесетгодишен, който заема поста. Роналд Рейгън беше на 77 години, когато се оттегли през 1989 г.

Проучване на Ipsos по-рано тази седмица показва, че той е фаворит сред регистрираните демократи, като 15% от анкетираните казват, че искат той да се кандидатира отново следващия път.

От 12 потенциални кандидати само Камала Харис, вицепрезидентът, и секретарят по транспорта Пийт Бутиджиг събраха повече от 10% подкрепа в анкетата.

Инфлацията, която скочи, откакто Байдън встъпи в длъжност, започна да намалява и администрацията се надява, че икономическото състояние на САЩ ще продължи да се подобрява с наближаването на следващите президентски избори.

Гафовете на Байдън обаче биха могли в крайна сметка да убедят демократите да се опитат да го убедят да стои настрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase