Снимка: БГНЕС

САЩ изпратиха първата партида енергийно оборудване в помощ на Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на американски официални лица.

На фона на продължаващите атаки от страна на Русия Вашингтон работи за подкрепа на енергийната инфраструктура на страната.

Първата изпратена партида включва енергийно оборудване на стойност около 13 милиона долара. Очаква се тази седмица още два самолета с оборудване да излетят от Съединените щати за Украйна.

От октомври насам Русия нанася мащабни въздушни удари срещу електропреносната и отоплителната инфраструктура на Украйна - нещо, което Киев и съюзниците му определят като умишлена кампания за нараняване на цивилни.

Съединените щати и западните съюзници предоставиха на Украйна финансиране и оборудване за повишаване на енергийната устойчивост на страната. Скорошните атаки на Русия оставиха милиони хора на тъмно и без отопление при минусови температури.

Още по темата
Русия "умишлено се опитва да накара украинците да измръзнат до смърт, докато навлизаме в зимата", заяви високопоставен американски служител. "В момента нашата стратегия е първо да помогнем на Украйна да се защити от тези умишлени атаки срещу гражданска енергийна инфраструктура, защото това може да бъде хуманитарна катастрофа".

Друг американски служител поясни, че оборудването е тръгнало от американска военна база. Първата партида е част от помощта в размер на 53 милиона долара, обявена миналия месец, след като Украйна обяви, че има нужда от трансформатори и генератори, както и от системи за противовъздушна отбрана.

Миналия четвъртък заместник-министърът на енергетиката на САЩ Дейвид Търк се срещна с представители на петролни и газови компании, за да проучи какви са възможните начини за подкрепа на енергийната устойчивост на Украйна.

Спирането на тока в страната зачести и правителството призова населението да пести енергия чрез намалена употреба на домакински уреди.

В края на ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да раздели Запада и да го принуди да изостави Украйна, като подлага украинците на студ и глад и повишава цените на енергията в световен мащаб. Той обаче подчерта, че тази стратегия няма да проработи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase