Снимка: БГНЕС

Страховете на Украйна, че войските й може да загубят достъп до ключовата интернет услуга Starlink на Илон Мъск, се задълбочиха през изминалата седмица, след като 1300 от военните сателитни единици бяха офлайн, според два източника, запознати със ситуацията.

Малките, лесни за използване сателитни антени, произведени от частната ракетна компания на Мъск SpaceX, бяха универсално приветствани като променящ играта източник на комуникация за украинската армия, позволявайки й да се бие и да остане онлайн, дори когато клетъчните телефони и интернет мрежите са унищожени от руските войски.

Но напоследък се повишиха опасенията относно надеждността на SpaceX, след като бяха разкрити дискусии относно финансирането и бяха докладвани прекъсвания близо до фронтовите линии.

CNN първо съобщи, че SpaceX е изпратила писмо през септември до Пентагона, в което твърди, че е похарчила почти 100 милиона долара за финансиране на Starlink в Украйна и че вече не може да продължава да го прави. В писмото се иска Министерството на отбраната да поеме по-голяма част от финансирането за украинската армия, което според изчисленията ще възлиза на десетки милиони долари на месец.

Дни след материала на CNN Мъск изглежда обърна курса, твърдейки, че SpaceX е оттеглила искането.

"По дяволите", написа той в Twitter, "ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно".

Преговорите между SpaceX и Министерството на отбраната продължават въпреки твърдението на Мъск, че SpaceX е оттеглила искането си, според високопоставен служител от отбраната.

"Преговорите са в ход. Всички в нашата сграда знаят, че ще им платим", казва високопоставеният служител на Пентагона пред CNN, добавяйки, че отделът е нетърпелив да има писмени договори, "защото се притесняваме, че той ще промени решението си".

Нито Мъск, нито SpaceX отговорят на искане за коментар от CNN. Украинското правителство, включително Министерството на отбраната, не реагира веднага.

Неотдавнашното спиране на сателитите започнало на 24 октомври. То е описано от човек, информиран за ситуацията, според когото това е "огромен проблем“ за украинската армия. Терминалите са били изключени, твърди информаторът, поради липса на финансиране.

Прекъсването е засегнало блок от 1300 терминала, които Украйна закупи от британска компания през март и бяха използвани за свързани с бой операции.

SpaceX таксуваше украинската армия по 2500 долара на месец, за да поддържа всяка от 1300-те единици свързани, което увеличи общата цена до почти 20 милиона долара до септември, казва лицето, информирано по въпроса. В крайна сметка те вече не могат да си позволят да плащат, твърди източникът.

Британско искане

Преди терминалите да изгаснат напълно, Министерството на отбраната на Украйна отправи искане в началото на октомври до британските си колеги да вземат месечната сметка от 3,25 милиона долара. А партида от терминали бяха ротирани, тъй като се увеличиха опасенията, че услугата може да бъде изключена, за да се минимизира въздействието, казва източникът.

Британски служител съобщи след дискусии между министерствата, че "беше постигнато съгласие, че военните способности са с по-висок приоритет". Наред с много други канали за подкрепа Обединеното кралство изпраща със самолет хиляди украински войници до Великобритания за обучение, преди те да се върнат на фронтовата линия.

"Ние поддържаме редица терминали, които имат пряка тактическа полза за украинската армия при отблъскване на инвазията на Русия", казва британският служител пред CNN. "Ние разглеждаме и приоритизираме всички нови искания по отношение на въздействието, което биха имали вноските в подкрепа на Украйна да защити народа си срещу ужасната инвазия на Путин."

Високопоставен украински служител потвърди прекъсването, като нарече звената на Starlink "много важни" за битката на Украйна срещу Русия.

В септемврийското писмо от SpaceX до Пентагона се казва, че в Украйна има почти 20 000 терминала Starlink. По това време, по собствено признание на SpaceX, по-голямата част от тях са били изцяло или частично закупени с външно финансиране, включително от правителствата на САЩ, Полша и Обединеното кралство. В писмото се твърди, че тези източници плащат и около 30% от месечната сметка за свързаност.

Терминалите, които включват малки сателитни антени, се свързват със съзвездието от сателити на SpaceX, обикалящи около Земята, и не само поддържат войските и цивилните онлайн, но са използвани със смъртоносен ефект, като се оказват критични за използването на дронове и артилерийско насочване от страна на Украйна.

Не е ясно колко точно терминала оперират украинските военни, но 1300-те, които наскоро са били изключени, представляват значителна част. През юли Володимир Зеленски изпрати до Мъск директно с искане за повече сателити, казвайки, че приблизително 4000 са били използвани от военните.

По-рано този месец Мъск каза, че от повече от 25 000 терминала сега в Украйна по-малко от 11 000 плащат за услугата, която може да достигне до 4 500 долара на месец.

В понеделник говорител на Пентагона отказа да коментира потенциални договори или споразумения, но каза, че преговорите продължават.

"Продължаваме да обсъждаме нуждите на Украйна от сателитна комуникация", каза бригаден генерал Патрик Райдър пред репортери.

Все още не е отговорено дали по-голямото сътрудничество със SpaceX ще даде на правителството на САЩ по-силен контрол върху сигнала на Starlink в Украйна. Понастоящем SpaceX контролира къде могат да се използват украинските терминали Starlink и прекъсвания са докладвани по-рано от украински части близо до фронта, докато напредваха и освобождаваха държани от Русия зони.

В резултат на това контролът на Мъск върху сигнала му дава значително влияние върху бойното поле в момент, когато той беше подложен на тежка критика заради твърдението, че Украйна трябва да потърси мир и да се откаже от част от територията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase