Снимка: БГНЕС

Беше объркваща и изнервяща сутрин за хората, живеещи в Северна Япония.

В 07:50 алармите за въздушна атака се включиха в префектурите Мияги и Ямагата и телевизионните програми бяха прекъснати, за да се съобщи на хората да се скрият. Японската брегова охрана съобщи, че ракета, изстреляна от Северна Корея, се е насочила към Япония. Севернокорейски ракети са стигали до територията на Япони и преди, една го направи миналия месец, но никога толкова далеч на юг.

Но ракетата, която беше изстреляна тази сутрин, така и не достигна японското въздушно пространство. Според южнокорейски военни източници тя се е развалила по време на полет и е паднала в Японско море.

Така че всички можеха да се успокоят и да се върнат към сутрешното си кафе. Но всъщност не беше точно така.

Първо, изстрелването на балистични ракети към вашите съседи без предупреждение, оставяйки ги да гадаят къде ще падне ракетата, не е нормално поведение. Това е изключително провокативно и опасно действие, което е напълно извън нормите на международно поведение. Това е заплаха за самолетите и корабоплаването. Ако ракетите се разпаднат, може да валят отломки върху тези отдолу.

Второ, това се случва ден след изстрелването на рекорден брой ракети от Северна Корея в моретата край бреговете на Южна Корея.

Също така идва само дни преди решаващите междинни избори в САЩ - и Ким ще се надява, че показването на военните му способности ще съсредоточи умовете в американската столица.

Какава е целта на Пхенян?

Северна Корея умишлено засилва напрежението със своите съседи. Анализаторите смятат, че се развива към нещо по-голямо, като ядрен тест или пълен тест на балистична ракета с голям обсег в Тихия океан, или пък и двете.

Целият този шум има политическа цел. Това е модел, използван от Пхенян през 2010 г. и отново през 2017 г. Първо, засилване на напрежението до плашещо ниво, след това призоваване за ангажираност и отстъпки от Южна Корея, Япония и Съединените щати. Пхенян почти сигурно прави същото отново сега.

Но Ким Чен Ун има и втора цел. Северът все още е далеч от усъвършенстване на своята ракетна технология.

След като ракетата бъде изстреляна в космоса, бойната глава се отделя и се връща към земята в "превозно средство за повторно влизане". То трябва да може да издържи на огромната топлина и налягане, генерирани, докато се потапя през атмосферата.

При предишни тестове изглежда, че летателните апарати на Северна Корея са се провалили. Така че Пхенян трябва да продължи да тества, за да усъвършенства технологията си.

Тестът в четвъртък изглежда е летял по така наречената "повдигната траектория", летейки високо в космоса - около 2000 км, и след това ракетата стръмно се е спуснала обратно надолу. Възможно е това да е направено, за да се тества ракета с голям обсег, без да се лети над Япония. Ако днешният тест наистина е бил пореден провал - това само демонстрира колко много път още Пхенян трябва да извърви.

Но крайната цел не е само да се заплашват Южна Корея и Япония. Северна Корея вече може да направи това.

Тя е да заплаши САЩ с междуконтинентална балистична ракета (ICBM), способна да носи ядрено оръжие. Днешното изпитание със сигурност ще разтърси тези, които са чули сирените.

Но ако намерението на Северна Корея е да сплаши Япония, то има обратен ефект. Ракетните изпитания на Пхенян, заедно с неотдавнашните заплахи на Китай към Тайван, оказват дълбоко влияние върху японската политика. В продължение на десетилетия десните в Япония призоваваха следвоенната пацифистка конституция да бъде премахната и страната да се въоръжи отново.

Досега повечето обикновени японци казваха "не".

Но това се променя и сега ястребите по сигурността имат всички оправдания, от които се нуждаят, за да продължат напред. Следващия месец правителството ще предложи удвояване на бюджета за отбрана през следващото десетилетие и придобиване на ударни оръжия с голям обсег.

Докладите показват, че Япония преговаря за закупуването на стотици крилати ракети Tomahawk от САЩ. Това би означавало, че за първи път след Втората световна война Япония ще има способността да нанася удари по цели дълбоко в Китай и Северна Корея.

Анализът е на коренспондентът на BBC в Токио Рупърт Уингфийлд-Хейз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase