Снимка: архив, БГНЕС

Пенсиониран полицай от полицията в Ню Йорк беше осъден на 10 години затвор за нападението срещу сградата на Капитолия и използване на метален прът за знаме, за да нападне служител на реда, който се опитвал да удържи тълпа привърженици на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Ефективната присъда на Томас Уебстър е най-голямата до момента за общо около 250 души, които вече са наказани за поведението си по време на бунта на 6 януари 2021 г. Предишната най-дълга присъда беше за други двама участници в бунта, осъдени на по 7 години и 3 месеца затвор.

Уебстър, който е ветеран от полицията в Ню Йорк с 20-годишен стаж, е първият подсъдим по дело за щурма на Капитолия, съден за нападение, и първият, представил доводи за самозащита. Съдебното жури отхвърли твърдението на Уебстър, че се защитавал, когато на 6 януари влязъл в схватка с полицай Ноа Ратбън пред сградата на Капитолия и му свалил противогаза.

Окръжният съдия Амит Мехта осъди 56-годишния Уебстър на 10 години зад решетките и три години контролирано поведение извън затвора, като изтъкна, че „освен Ратбън жертва е била и демокрацията“.

Федералната прокуратура беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите обвиняват Уебстър, че „е опозорил демокрацията, която някога почтено е защитавал и на която е служил“. Уебстър е бил начело на групата, насочила се срещу полицейските барикади на площад „Кепитъл лоуър плаза“. Прокурорите сравниха атаката със средновековна битка, в която нападателите използвали срещу полицаите самоделни гранати и влезли в ръкопашен бой с тях.

Адвокатът на Уебстър каза, че клиентът му е бил повлечен от тълпата, но не е влязъл в Капитолия. Според защитника на подсъдимия множеството е било „ръководено от безскрупулни политици“ и други лица, разпространяващи лъжата, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от дотогавашния държавен глава.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

13

nito

преди 3 месеца

sum lqva nito nqkoi na tebe ne6to ti pazi i kvo po dale4e

12

Анонимен

преди 5 месеца

Абсолютен фарс! Това са полит прсъди. Марксизма победи и в САЩ!

11

Анонимен

преди 5 месеца

Е що, в Киев аплодирахте такива неща