Снимка: БГНЕС
fallback

Популярността на Доналд Тръмп сред републиканските гласоподаватели нарасна, след като ФБР нахлу в дома му във Флорида под предтекста, че търси секретни документи, които бившият президент съхранявал, след като напуснал Белия дом.

В ново проучване на USA Today/Ipsos 59% от републиканците смятат, че Тръмп трябва да бъде номинираният за Белия дом през 2024 г. и "заслужава преизбиране". 41% са на мнение че е време партията да продължи напред.

Анкетата подчерта трайната хватка на Тръмп върху републиканската партия, въпреки разкритията, направени след претърсването на ФБР в Мар-а-Лаго преди три седмици. Оказа се, че бившият президент е пазел десетки секретни документи. Откритите материали, свързани с американски шпиони и ядрени оръжия, изправи Тръмп пред наказателно разследване от Министерството на правосъдието (DoJ) за възпрепятстване на правосъдието и потенциален шпионаж.

Проучването показа скок от десет пункта за 45-ия президент в сравнение с проучванията от миналия месец, които предполагаха, че републиканците са започнали да се уморяват от безмилостния хаос, който го заобикаля.

Проучване на New York Times/Siena College през юли установи, че половината от републиканските гласоподаватели са готови да се откажат от Тръмп за 2024 г., като 49% го подкрепяха за номинацията на републиканската партия.

Този резултат дойде след доказателствата в комисията на Конгреса, разследваща бунта от 6 януари миналата година, когато поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, за да се опитат да блокират удостоверяването на изборната победа на президента Байдън. Комитетът разкри доказателства, че Тръмп и неговите съюзници са организирали систематична кампания, за да отменят поражението му на изборите през 2020 г. - констатации, които предизвикаха отделно разследване на Министерството на правосъдието срещу бившия президент.

Претърсването на Мар-а-Лаго обаче стимулира поддръжниците, тъй като републиканските гласоподаватели застават зад твърденията на Тръмп, че претърсването е било политически мотивирано, за да бъде принуден да излезе от надпреварата през 2024 г. След като федерален съдия публикува редактираната клетвена декларация, използвана от Министерството на правосъдието, за да оправдае претърсването, Тръмп продължи да твърди, че има прикриване. Министерството на правосъдието е поискало редакциите, за да защити свидетелите, посочени в клетвената декларация. Тръмп критикува "лова на вещици" срещу него през целия уикенд, твърдейки, че администрацията на Байдън, подкрепяна от Министерството на правосъдието и ФБР, е заговорничала да провали предизвикателството му през 2024 г. и кампанията на републиканците за междинните избори през ноември.

"Министерството на правосъдието и ФБР практикуват намеса в изборите на най-високото и най-нечестното ниво, което нашата страна някога е виждала, както по време на междинните избори, така и на президентските избори през 2024 г.", написа Тръмп в своята платформа Truth Social. "Сега те не искат никой да прочете думите и значението на много важния Закон за президентските досиета, съгласно който аз не съм направил нищо лошо."

Въпреки че републиканските гласоподаватели се обединяват към Тръмп обаче, повечето партийни лидери млъкнаха след публикуването на заповедта за обиск и клетвената декларация, които подчертаха правната опасност за Тръмп заради боравенето му с класифицирани материали и мащаба на потенциалното нарушение на националната сигурност. Малцина републиканци се появиха в големите неделни сутрешни новинарски емисии на Америка, а тези, които го направиха, поставиха под съмнение времето на претърсването на ФБР, вместо да предложат защита на Тръмп.

Рой Блънт, републиканският сенатор от Мисури, призна, че Тръмп е "трябвало да предаде документите" на Министерството на правосъдието по-рано в продължилото месеци разследване и се оплака от отвличането на вниманието на републиканската междинна кампания и опита й да се съсредоточи върху Байдън. "Това, за което се чудя, е защо две години и по-малко от 100 дни преди изборите изведнъж говорим за това, а не за икономиката или инфлацията", каза Блънт пред тази седмица на ABC.

Предпазливостта на републиканците в Конгреса сега контрастира с първите дни след претърсването на ФБР, когато партийните лидери се хвърлиха в защита на Тръмп. Някои призоваха да ФБР да се разпусне и обещаха да отстранят Мерик Гарланд, главния прокурор, ако републиканците си върнат Конгреса в средата на мандата.

"Някои от най-големите мажоретки на президента. . . някак замълчаха", каза представителят на Републиканската партия срещу Тръмп Адам Кинзингер, член на комисията от 6 януари, пред Meet the Press на NBC. "Това ти казва всичко, което трябва да знаеш."

Едно забележително изключение беше сенатор Линдзи Греъм, водещ лоялен привърженик на Тръмп. Той каза пред Fox News, че ще има "бунтове по улиците", ако бившият президент бъде преследван. "Повечето републиканци, включително и аз, вярват, че когато става въпрос за Тръмп, няма закон“, каза Греъм.

Републиканците се опасяват, че средносрочното допитване, което са планирали да превърнат в референдум за Байдън и икономиката, е засенчено от Тръмп и нарастващите обвинения в неправомерни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 година

след междинните избори в сащ войната в украйна приключва а памперса ще е куца патица

29

обратен ефект

преди 1 година

Туй ФБР сякаш се е учило от нашия Бойко Чашков. Първо се наквасваш подобаващо, и после арестуваш незаконно лидера на опозицията. След което рейтингът му скача.

28

До Сорос феновете

преди 1 година

Малко време ви остана. Мо Паси, Ивко Инджов, Илиянчо Василев и всички останали от Атлантическия клуб и тези от Америка срещу България и Хелзинският комитет...треперят да не им спрат кранчето от Козяк. Сега тези *** разчитат на центовете от Хера.

fallback