Това е първата подобна маневра след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе. Снимка: БГНЕС

Два кораба на американските военноморски сили навлязоха в Тайванския проток - първата подобна маневра след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, което доведе до изостряне на отношенията между Вашингтон и Пекин. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на трима представители на американската администрация.

Още по темата

През последните години военни кораби на САЩ, а понякога и на съюзнически държави като Великобритания и Канада, редовно преминават през пролива, което предизвиква гнева на Пекин. Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, въпреки възраженията на демократично избраното правителство в Тайпе, започна военни учения близо до острова след посещението на Пелоси в началото на август и тези учения продължават. Пътуването разгневи Пекин, който видя в него опит на САЩ да се намесят във вътрешните работи на Китай, предава БГНЕС.

Служителите, говорещи при условие за анонимност, заявиха, че крайцерите на ВМС на САЩ "Чанселърсвил" и "Антиетам" извършват операцията, която все още е в ход. Подобни операции обикновено отнемат между 8 и 12 часа и се наблюдават отблизо от китайските военни.

Тесният Тайвански проток е чест източник на военно напрежение, откакто през 1949 г. победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван след загубата на гражданската война с комунистите, които създадоха Китайската народна република.

Пелоси беше последвана около седмица по-късно от група от петима други американски законодатели, като в отговор китайските военни проведоха още учения в близост до Тайван.

Сенатор Марша Блекбърн, американски законодател в сенатските комисии по търговия и въоръжени сили, пристигна в Тайван в четвъртък на третото посещение на американски високопоставен представител този месец, като не се поддаде на натиска от страна на Пекин да спре пътуването.

Администрацията на Байдън се опитва да запази напрежението между Вашингтон и Пекин, нагнетявано от посещенията, да не прерасне в конфликт, като повтаря, че подобни пътувания на конгресмени са рутинни.

Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но по закон са задължени да предоставят на острова средства за самозащита.

Китай никога не е изключвал възможността да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Правителството на Тайван заявява, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова няма право да претендира за него, и че само 23-милионното население може да решава бъдещето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase