Снимка: БГНЕС

Докато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се отправяше към Тайпе във вторник на фона на засилващите се предупреждения от страна на Китай, четири американски военни кораба, включително самолетоносач, бяха разположени във водите източно от острова, съобщава "Ройтерс".

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" е преминал през Южнокитайско море и в момента се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, служител на Военноморските сили на САЩ.

Базираният в Япония "Рейгън" действа заедно с ракетния крайцер "СССР Антиетам" и разрушителя "СССР Хигинс".

"Въпреки че те са в състояние да реагират на всяка евентуална опасност, това са нормални, рутинни разположения", казва служителят, който говори при условие за анонимност. Длъжностното лице добави, че не могат да коментират точни местоположения.

Служителят на ВМС на САЩ заяви, че десантният кораб "СССР Триполи" също е в района като част от разгръщането в региона, което започна в началото на май от родното му пристанище Сан Диего.

Очаква се Пелоси, дългогодишен критик на Китай, да пристигне в Тайпе по-късно във вторник, съобщиха информирани по въпроса лица, като Съединените щати заявиха, че няма да се уплашат от китайските заплахи във връзка с посещението.

Потвърждението за разполагането на сили идва в момент, когато се появяват признаци за военна активност от двете страни на Тайванския проток преди посещението на Пелоси.

Още по темата
Освен че във вторник сутринта китайски самолети са прелетели близо до средната линия, разделяща чувствителния воден път, от понеделник няколко китайски военни кораба са останали близо до неофициалната разделителна линия, съобщи източник, информиран по въпроса.

Министерствата на отбраната и на външните работи на Китай не отговориха веднага на запитванията за коментар.

Източникът каза, че и двата китайски военни кораба и самолети са "притиснали" разделителната линия във вторник сутринта - необичаен ход, който лицето определи като "много провокативен".

Лицето заяви, че китайските самолети многократно са извършвали тактически ходове, като за кратко са "докосвали" разделителната линия и са обикаляли обратно от другата страна на пролива във вторник сутринта, докато тайванските самолети са били в готовност наблизо.

Въздухоплавателните средства на двете страни обикновено не пресичат линията.

Тайванското министерство на отбраната заяви във вторник, че има пълна представа за военните дейности в близост до Тайван и ще изпрати по подходящ начин сили в отговор на "вражески заплахи", тъй като напрежението с Китай нараства.

Министерството е "засилило" нивото на бойна готовност от вторник сутринта до четвъртък на обяд, съобщи във вторник официалната Централна новинарска агенция на острова, позовавайки се на неидентифицирани източници.

В югоизточния китайски град Сямън, който се намира срещу Тайван и в който има голямо военно присъствие, жителите съобщиха за забелязани бронирани превозни средства в движение и публикуваха снимки в интернет.

Китайските социални медии бяха развълнувани както от опасенията за потенциален конфликт, така и от патриотичния плам на перспективата за обединение с Тайван.

От миналата седмица насам Народноосвободителната армия провежда различни учения, включително тренировки с бойна стрелба, в Южнокитайско, Жълто море и Боханско море.

Някои регионални военни анализатори твърдят, че увеличеното разгръщане на силите в момент на напрежение повишава риска от инциденти, дори ако никоя от страните не желае действителен конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase