Снимка: БГНЕС

Досега калифорнийският пожар, който гори в близост до националния парк Йосемити, е унищожил 14 281 акра земя - площ, равна на размера на остров Манхатън. Това го прави най-големият горски пожар в Калифорния за този сезон, съобщава научното американско списание Discover.

Към неделя, 24 юли, той е принудил най-малко 3000 души да се евакуират, унищожил е 10 постройки, някои от които къщи.

Според Калифорнийския департамент по горско стопанство и противопожарна защита пожарът е напълно неуправляем. Разследва се причината за горския огън, започнал в следобедните часове на 22 юли на около две мили североизточно от Марипоса.

"Пожарът се придвижва бързо. Вчера той изхвърляше въглени пред себе си на разстояние до две мили. Това са изключителни условия за разгаряне", заяви в събота говорителят на Националната гора Сиера Даниел Патерсън
Сателитът на NASA Landsat премина над пожара "Oak Fire" днес. Oт списание Discover използват изображенията, получени от сателита, за да създадат този 3D полет над мястото на пожара:

Повече от 90% от окръг Марипоса, където гори пожарът, страда от изключителна суша. Това е най-екстремната категория суша. Сезоните на горските пожари в западната част на САЩ стават все по-дълги, а пламъците стават все по-големи и горят все по-интензивно - тенденции, свързани с предизвиканото от човека изменение на климата.

"Глобалното затопляне превръща ландшафтите в огнища на пожари, а по-екстремното време означава по-силни, по-горещи и по-сухи ветрове, които раздухват пламъците. Твърде често нашата реакция е закъсняла и струва много, като много страни страдат от хронична липса на инвестиции в планиране и превенция", пише в заключение на доклад, публикуван през февруари от Програмата на ООН за околната среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase