Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Израел Яир Лапид ще подпишат съвместен ангажимент за отказ от ядрено оръжие на Иран, като по този начин ще затвърдят позициите си след дългогодишните спорове между съюзниците относно глобалната дипломация с Техеран.

Байдън, който е на посещение в Йерусалим, заяви в сряда пред израелска телевизия, че е готов да използва сила срещу Иран в "краен случай" - очевидна стъпка към удовлетворяване на призивите на Израел към световните сили да представят "надеждна военна заплаха", предаде"Ройтерс".

От години Съединените щати и Израел поотделно правят завоалирани изявления за възможна превантивна война с Иран, който отрича да търси ядрено оръжие. Официалното формулиране на тази реторика би могло да засили усещането за възпиране и решителност.

Демонстрацията на израелско-американската ангажираност може също така да даде тласък на Байдън, когато в петък той ще продължи към Саудитска Арабия. Рияд има свои собствени притеснения за Иран.

"Мисля, че това, което ще видите в съвместната декларация, е обещание и ангажимент никога да не позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и че сме готови да използваме всички елементи на националната си мощ, за да гарантираме този резултат", каза един от американските служители.

От Техеран нямаше незабавен коментар относно планираната декларация за Йерусалим.

През 2015 г. тя подписа международно споразумение за ограничаване на иранските ядрени проекти с потенциал за създаване на бомби. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от пакта, считайки го за недостатъчен - оттегляне, приветствано от Израел.

Oще по темата
Оттогава насам Иран увеличи някои ядрени дейности, поставяйки тиктакащ часовник върху опита на световните сили да се върнат към сделката по време на преговорите във Виена. Сега Израел заявява, че би подкрепил ново споразумение с по-строги разпоредби. Иран се противопоставя на по-нататъшни ограничения.

"Единственото нещо, което е по-лошо от сегашния Иран, е Иран с ядрени оръжия и ако успеем да се върнем към сделката, ще можем да ги задържим здраво", каза Байдън в интервю за израелската телевизия.

Някои израелски, както и арабски представители от Персийския залив смятат, че облекчаването на санкциите по сделката ще осигури на Иран много повече пари за подкрепа на марионетните сили в Ливан, Сирия, Йемен и Ирак. Те са скептични и по отношение на това дали администрацията на Байдън ще направи много, за да се противопостави на регионалните дейности на Иран.

Американският служител, попитан дали декларацията от четвъртък има за цел да спечели известно време за Израел, докато Вашингтон води преговори с Иран, отговори: "Ако Иран иска да подпише споразумението, което беше договорено във Виена, ние много ясно заявихме, че сме готови да го направим. И в същото време, ако не го направят, ще продължим да засилваме натиска си върху санкциите, ще продължим да засилваме дипломатическата изолация на Иран."

Високопоставен израелски служител определи заплахата от военни действия като средство за избягване на война.

"(Тя) е гаранция, че дипломатическите, икономическите и правните усилия срещу Иран ще бъдат ефективни", заяви генералният директор на Министерството на отбраната Амир Ешел пред израелското радио Кан. "Иран е показал на всички, че когато е силно притиснат, знае как да спре и да промени постъпките си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

жоро62

преди 6 месеца

съвсем скоро ще станем свидетели , ако не и участници ( потърпевши ) на една тотална и унищожителна за всички ядрена война Омразата и нетърпимостта межди нациите , религиите и самите хора е стигнал своята връхна точка . Наближава Огнения Армагедон

26

USA is going BLACK

преди 1 година

Много интересно Как САЩ и Израел ще "приложат сила" ако Иран вече има ядрени ракети ? Та САЩ подвиха опашка и млъкнаха за Северно Корейските ракетни опити в момента в който Кимчо Дебелия обеща да си изстреля кривата ракета по САЩ.С тоя Дъртанян в Белия Дом, с тотален колапс на социалната система, липсата на нови попълнения за армията ОТ ГОДИНИ и все по нарастващия ЛГБТИ пресонал в армията.... САЩ съвсем скоро няма да са фактор нито политически, нито военен ... Съединени Африкански Щати.

25

Истина

преди 1 година

Не само САЩ, и ЕС и всички останали демократични държави трябва да спрат Иранския ислямски престъпен терористичен,който организира,въоръжава и финансира почти всички ислямски терористични групи и атаки и като всички управляваните от дявола злодеи-корумпиран лъжци,крадци и убийци планират пълното унищожение на всички немюсулмани и Божият избран народ и земя Израел се пак главната мишена на слугите на дявола-нацисти,комунисти,ислямисти и др.корумпирани терористи, участващи в терора им за пари

fallback