Снимка: БГНЕС

Президентът на Иран Ебрахим Раиси обеща, че страната му ще  отмъсти за убийството на полковник от Революционната гвардия, който беше застрелян в Техеран.

"Настоявам за сериозно преследване (на убийците) от страна на служителите по сигурността и не се съмнявам, че кръвта на този велик мъченик ще бъде отмъстена", заяви Раиси.

В неделя иранската Революционна гвардия съобщи, че един от нейните офицери, полковник Саяд Ходай, е бил убит при "рядко срещано убийство" в Техеран, предаде "Ройтерс".

Ходай е бил "един от защитниците на светилищата", съобщи полуофициалната информационна агенция "Тасним", визирайки военнослужещи или съветници, които според Иран се сражават от негово име, за да защитят шиитските обекти в Ирак или Сирия от групировки като "Ислямска държава".

Още по темата

Двама души на мотоциклет откриха огън по Ходай, съобщи "Тансим", позовавайки се на информиран източник, а полуофициалната информационна агенция ISNA съобщи, че членове на мрежа на израелските разузнавателни служби са били открити и арестувани от гвардейците.

Кабинетът на израелския министър-председател, който контролира разузнавателната агенция Мосад, отказа да коментира събитията в Техеран.

"Заклетите врагове на свещената система на Ислямска република Иран за пореден път показаха злата си природа с убийството и мъченическата смърт на един от членовете на войските на КСИР", заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзадех.

От 2010 г. насам са убити или нападнати най-малко шестима ирански учени и преподаватели, някои от които от нападатели на мотоциклети, при инциденти, за които се смята, че са насочени към оспорваната ядрена програма на Иран, която според Запада има за цел производството на бомба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase