Снимка: БГНЕС

Джон Хинкли, който простреля и рани американския президент Роналд Рейгън през 1981 г., беше освободен от съдебния си надзор, с което официално приключи десетилетия наблюдение от професионалисти по правно и психично здраве.

Още по темата

"След 41 години, 2 месеца и 15 дни най-после СВОБОДА!!!", написа той в Twitter в сряда.

От края на септември се очакваше премахването на всички ограничения около него. Съдията на американския районен съд Пол Л. Фридман във Вашингтон заяви, че ще освободи Хинкли на 15 юни, ако продължи да остава психически стабилен в общността във Вирджиния, където живее от 2016 г.

Хинкли, който беше оправдан за опит да убие тогавашния президент на САЩ поради лудост, прекара десетилетията  в психиатрична болница във Вашингтон. 

Той спечели близо 30 000 последователи в Twitter и YouTube през последните месеци, тъй като съдията разхлаби ограниченията преди напълно да отмени всички.

Но посивелият 67-годишен мъж далеч не е "звездата", в която се превърна след като рани 40-ия президент на САЩ и няколко други пред хотел във Вашингтон. Днес историците казват, че Хинкли в най-добрия случай е въпрос от викторина или някой, който неволно е помогнал за изграждането на легендата за Рейгън и е вдъхновил тласъка за по-строг контрол върху оръжията.

"Ако Хинкли беше успял да убие Рейгън, тогава той щеше да бъде основна историческа фигура", пише Х.В Брандс, историк и биограф на Рейгън, в имейл до Асошиейтед прес. "Но сега той е просто заблудена душа, която историята вече е забравила."

Барбара Пери, професор и директор на президентските изследвания в Милър център на Университета на Вирджиния, казва, че въздействие на Хинкли остава осезаемо в наследството на Рейгън.

"Президентът беше толкова сериозно ранен, но успя да се върне. Това всъщност превърна Роналд Рейгън в легендата - във филмовия герой, какъвто беше", обяснява Пери.

Рейгън показа грация и хумор пред лицето на смъртта, допълва тя. След като беше прострелян, президентът каза на лекарите от спешното отделение, че се надява всички да са републиканци. По-късно той се пошегува със съпругата си Нанси, че съжалява, че е "забравил да се скрие".

Когато президентът за първи път говори с Конгреса след стрелбата, той изглеждаше "малко по-слаб, но все още бе здравият каубой, какъвто е Роналд Рейгън", казва Пери.

Опитът за убийство парализира прессекретаря на Рейгън Джеймс Брейди, който издъхва през 2014 г.

През 1993 г. президентът Бил Клинтън подписа закона за Брейди, който изискваше петдневен период на изчакване за покупки на пистолет и проверки на бъдещите купувачи. Кампанията Брейди за предотвратяване на насилието с оръжие и Центърът Брейди за предотвратяване на насилието с оръжие са кръстени на Брейди и съпругата му Сара.

При стрелбата бяха ранени също агентът на Тайните служби Тимъти Маккарти и полицаят от Вашингтон Томас Делаханти.

Хинкли е на 25 години и страда от остра психоза по време на атаката. Когато съдебните заседатели го признаха за невинен поради лудост, те казаха, че се нуждае от лечение, а не цял живот в затвора. Наредено му е да живее в болницата Сейнт Елизабет във Вашингтон.

През 2000-те Хинкли започва да посещава дома на родителите си в затворен комплекс в Уилямсбърг. Съдебно разпореждане от 2016 г. му дава разрешение да живее с майка си, макар и при различни ограничения, след като експерти казват, че психичното му заболяване е в ремисия от десетилетия.

Майката на Хинкли почина през юли. Той подписа договор за наем на двустаен апартамент в района миналата година и започна да живее там с котката си Тео, според съдебните документи.

През годините съдът забранява на Хинкли да притежава оръжие или да употребява наркотици или алкохол. Той също така не може да се среща с Джоди Фостър, по която беше обсебен по време на стрелбата, или с някоя от жертвите си или техните семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase