Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън планира да продаде на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Gray Eagle, които могат да бъдат въоръжени с ракети Hellfire за използване на бойното поле срещу Русия, съобщиха трима души, запознати със ситуацията.

Продажбата на произведените от "Дженерал Атомикс" безпилотни самолети все още може да бъде блокирана от Конгреса, заявиха източниците, като добавиха, че съществува и риск от промяна на политиката в последния момент, което може да провали плана, който се разглежда в Пентагона от няколко седмици, предаде "Ройетрс".

Украйна използва няколко вида по-малки безпилотни въздушни системи с по-малък обсег срещу руските сили, които нахлуха в страната в края на февруари. Сред тях са RQ-20 Puma AE на AeroVironment и турският Bayraktar-TB2.

Но "Сивият орел" представлява технологичен скок, тъй като може да лети до 30 или повече часа в зависимост от мисията си и може да събира огромни количества данни за разузнавателни цели. Gray Eagles, версията на армията на по-известния безпилотен самолет Predator, може да носи и до осем мощни ракети Hellfire.

Продажбата е значима, тъй като с нея за първи път на бойното поле срещу Русия се появява усъвършенствана американска система за многократна употреба, способна да нанася множество дълбоки удари.

Администрацията на президента Джо Байдън възнамерява да уведоми Конгреса за потенциалната продажба на Украйна през следващите дни, като след това се очаква публично обявяване, заяви американски служител.

Говорител на Белия дом препрати запитванията към Пентагона, а говорител на Пентагона заяви, че "няма какво да се съобщава".

Парите от наскоро приетата Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна, възлизаща на 40 млрд. долара, са заделени за финансиране както на евентуалната продажба, така и на обучението, необходимо за безпилотните самолети, заявиха американският служител и един от запознатите.

"Като цяло MQ-1C е много по-голям самолет с максимално тегло при излитане около три пъти по-голямо от това на Bayraktar-TB2, със съизмерими предимства по отношение на капацитета на полезния товар, обхвата и издръжливостта", каза експертът по безпилотни летателни апарати Дан Гетингер от Vertical Flight Society.

MQ-1C е съвместим и с по-голямо разнообразие от боеприпаси, отколкото Bayraktar-TB2. Украинските Bayraktar са оборудвани с произведени в Турция ракети MAM-L с тегло 22 kg (48 фунта), което е около половината от теглото на Hellfire.

Обучението за работа със системата за БЛА, произведена от General Atomics, обикновено отнема месеци, казва Геттингер, но през последните седмици е предложен условен план за обучение на опитни украински техници и оператори за няколко седмици, казват източниците.

Въоръжаването на безпилотните летателни апарати с ракети Hellfire ще бъде извършено чрез бъдещо президентско разрешение за съкращаване на операциите, след като обучението на безпилотните летателни апарати бъде завършено, заявиха американският служител и един от източниците.

До обявяването в сряда, че Украйна ще получи четири ракетни системи HIMARS, Пентагонът подчертаваше, че най-полезни са по-малките системи като противотанковите системи Javelin и зенитните ракети Stinger, които съюзниците изпращат на Украйна с камиони почти всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase