Снимка: Pixabay

Биткойн падна до стойност под $30 000 долара във вторник за пръв път от юли 2021 насам, което прави общ спад от 55% след ноември миналата година заради глобалната тенденция да се избягват рискови инвестиции, съобщи Bloomberg.

Най-голямата дигитална валута в света се сви с 3.9% до 29 764 долара в Азия, след което леко поскъпна. В 11.28 сутринта вече се търгуваше на $30 850 долара в Сингапур. Етереум, втората най-голяма дигитална валута, се възстанови и дори записа леко поскъпване. Други криптовалути като Солана и Аваланч увеличиха цената си по време на сесията.

"Наблюдаваме постепенно пропадане, най-вече заради дългосрочните притежатели на валутата, които сега са решили да продават", смята Джош Ким, управител на отдела по финансови деривати в борсовия посредник Genesis Global Trading в Ню Йорк. „В момента някои корпоративни активи витаят около основната си стойност и пазарите изчакват, за да видят дали акционерите ще наложат деескалиране на риска“.

Пропадането на криптовалутите идва след затягането на паричните политики с цел укротяване на инфлацията, което обаче намалява ликвидността и кара инвеститорите да обърнат гръб на спекулативните активи. Майкъл Новограц, милиардер инвеститор в криптовалутите и собственик на Galaxy Digital Holdings Ltd., предупреди че очаква нещата да се влошат преди отново да се подобрят.

"Криптовалутите вероятно ще се търгуват в синхрон с Nasdaq докато не достигнат стабилно равнище", каза Новорац по време на конферентния разговор с инвеститорите след отчета на Galaxy за първото тримесечие. "Инстинктът ми показва, че активите ще пострадат и пазарът за тях ще бъде много нестабилен и труден поне за следващите няколко тримесечия преди хората да усетят, че е достигнат някакъв стабилен баланс".

Крипто пазарът наблюдава и TerraUSD, алгоритмична криптовалута, който се стреми да я поддържа на едно и също ниво с долара. Изглежда обаче това не е сполучило, тъй като във вторник стойността на валутата падна под 70 цента според данни на CoinGecko.

Спадът на биткойн рискува трайно да остави валутата извън обхвата в който се търгуваше през 2022, отдалечавайки се от историческия си връх от $69,000 долара постигнат през ноември миналата година.

Като се има предвид, че биткойн се търгува в синхрон с нивата на акциите от S&P 500 вече 40 дни според данни на Bloomberg, всеки допълнителен удар върху настроенията рискува да повлече криптовалутата още по-надолу. 

Още новини - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase