Снимка: БГНЕС
fallback

Американският президент Джо Байдън посети в град Троя завода на корпорацията Lockheed Martin в Алабама, където, наред с други неща, се произвеждат и противотанковите системи "Джавелин"(Javelin), които се доставят на Киев от американските власти в рамките на двустранни споразумения от пролетта на 2018 г. Тогава Украйна получи 37 такива системи и над 200 ракети за тях.

"Тези оръжия, които сте изработили с ръцете си, отиват в ръцете на украински герои и са от значение. Това е нещо, с което можете и трябва да се гордеете всеки ден", заяви президентът и благодари на събралите се работници, цитирн от Франс прес.

Байдън позира пред фоторепортерите, как с интерес изучава самия процес на сглобяване на "Джавелините", с които украинските бойци откъсват куполите на руските танкове Т-72.

След началото на войната млади украински семейства кръщават бебета си на американското противотанково страшилище. Две новородени са кръстени на ракетните системи.

За това съобщи украинското издание Strana.ua, позовавайки се на Министерството на правосъдието. В информацията до медиите пише, че в столицата Киев и в областния град Виница новородени момче и момиче съответно получават имената Ян Джевелин и Джевелина. „Доскоро украинците наричаха децата с други необичайни имена: Одед, Ерений, Кай, Михаил-Мир, Акилина, Ругай и Шашана", пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 1 година

Гледам от известно време много от тях преминават в ръцете на рашистите

55

Анонимен

преди 1 година

И нашите шведи имат такива странности! Дали да не ги съберем заедно да си лудуват наволя! Утре отваряме хуманитрен коридор и да заминават!

54

Много по добре би

преди 1 година

звучало да се казват Искандер, Посейдон или Сармат!

fallback