Снимка: БГНЕС

В четвъртък Конгресът на САЩ гласува за налагане на допълнителни икономически санкции на Русия заради инвазията в Украйна, като прие една мярка за премахване на търговския ѝ статут на "най-облагодетелствана нация" и друга за забрана на вноса на петрол.

Сенатът гласува със 100:0 гласа в полза на мярката за премахване на статута на постоянни нормални търговски отношения (ПНТР) както за Русия, така и за нейния близък съюзник Беларус. Малко след това той подкрепи мярката за енергетиката, също със 100:0 гласа, предаде "Ройтерс".

Одобрението на Сената изпрати законодателството в Камарата на представителите, която бързо прие търговската мярка с 420 на 3 гласа, а енергийното законодателство - с 413 на 9 гласа.

Президентът Джо Байдън подкрепя мерките и ще ги подпише като закон, заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Още по темата
Законопроектът за търговията отваря пътя на администрацията на Байдън да повиши митата върху вноса от Русия и Беларус. Мярката в областта на енергетиката въвежда в сила предишната заповед на Байдън, с която се забранява вносът на руски петрол, природен газ и въглища.

"С този пакет се цели да се приложат всички инструменти за икономически натиск върху руския президент и неговите приближени олигарси. Путиновата Русия не заслужава да бъде част от икономическия ред, който съществува от края на Втората световна война насам", заяви в изявление сенатор Рон Уайдън, председател на сенатската комисия по финанси.

Камарата на представителите прие и двата законопроекта по-рано тази година, но те забуксуваха в Сената, тъй като републиканците и демократите спореха кога да гласуват по енергийната мярка и формулировката на разпоредба в търговския законопроект, която потвърждава действието на закона "Магнитски", позволяващ санкции заради нарушения на човешките права.

Според законодателството на САЩ Конгресът трябва да одобри промяната в търговския статут на Русия и Беларус.

По силата на компромис, изработен късно в сряда, сенаторите се съгласиха да разгледат както търговския, така и енергийния законопроект. Камарата на представителите трябваше да одобри измененията и на двете мерки поради техническите промени, направени в Сената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase