Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак.
Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители, предава БГНЕС.
Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22,2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41,4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.
Наричайки ги като „подсладители с висок интензитет“, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри шест такива вещества като безопасни за консумация от човека при ограничени нива на дневен прием.
Много уважавани медицински власти и организации днес смятат изкуствените подсладители за безопасни след задълбочени епидемиологични изследвания с човешки популации.
Д-р Филип Ландриган, директор на Глобалната програма за обществено здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана наука и общество Шилер на Бостънския колеж, признава, че е шокиран от изследването: "Има силни доказателства за канцерогенност на аспартама от проучвания върху животни, но досега няма солидно епидемиологично потвърждение. Поради тази причина това проучване е много важно и има голямо значение за общественото здраве. Данните от изследването са особено тревожни за мен като педиатър“, отбеляза той. При проучвания върху животни дори много ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са силно канцерогенни за нейното потомство."
В проучването хората, които консумират по-високи дози изкуствени подсладители - над средния прием от 18 mg/ден и за които средният прием е 79,43 mg/ден, са имали значително повишен риск от рак в сравнение с хората, които не консумират подсладители изобщо.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
11
Коприва
преди 2 годиниВ повечето български газирани напитки се намират по три различни подсладителя. Не ги опитвам дори от доста години.
10
анонимен
преди 2 годиниЧовешката алчност е обратно пропорционална на здравето.Храната като въздействие върху организма е с неколкократно по-висока стойност от антибиотиците. Криминализиране с отнемане на лиценз за тези , които влагат непозволени компоненти в храната, а регулаторните органи трябва да преразгледат досегашната си политика с допускане на хидрогенирани мазнини,като напр.-палмово, оцветители, Ета като напр е210 до 217, сладкарски изделия с аспартам Е951 с токсичен ефект и много други.Не яжте и пийте ***
9
Анонимен
преди 2 годиниДо diabetik 8 Точно така, захарта е много вредна. И тези, дето нямаме диабет, трябва да я откажем. Има мед, стевия, черна меласа, пък и плодовете стигат. Трудно е за лакомии, като мен, но който иска да е здрав, трябва да се пребори със себе си.