Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Джо Байдън предупреди американците, че възможността Русия да нападне Украйна може да има реални икономически последици и в САЩ и най-вече последици, отнасящи се до цените на горивата.

Неотдавнашното обещание на Байдън, че ще освободи количества горива от държавния резерв и цените ще намалеят, така и не бе изпълнено, предаде БНР.

Според Американската автомобилна асоциация средната цена на галон бензин в момента е 3,51 долара, което е с около един долар повече от преди година и най-високото ниво от близо 8 години (октомври 2014 г.) Само за последния месец цените в  много щати са се покачили с 25 цента, а анализатори прогнозират,че покачването ще стигне до 50 цента.

И докато Байдън вижда за поскъпването на горивата главен виновник Русия, която е вторият по големина производител на петрол в света,проучванията показват, че в САЩ мнозина обвиняват президента си не само за цените на бензина, а и за най-тежката инфлация от близо 40 години, надхвърляща вече 7 %.

Няколко сенатори от демократите предлагат временно спиране на федералния данък за бензина до края на годината, за да задържат цените, но републиканците нарекоха предложението „трик“ и разкритикуваха енергийната политика на администрацията на Байдън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase