Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Потребителските цени в САЩ са се покачили със 7% през последната година. Това се посочва в доклад на Министерството на труда и покачването им продължава.

Това е най-високият едногодишен скок на цените от 1982 г., предаде БНР.

Темпът на покачване на инфлацията "далеч изпреварва ръста на заплатите на повечето американци и притиска покупателната способност на домакинствата", коментира финансовият анализатор Грег Макбрайд за тв канал АБС. Основният темп на инфлация се е забавил на месечна база за втори пореден месец, но основните потребителски цени продължават да се покачват с бързи темпове и не показват признаци на забавяне, посочи анализаторът.

Така нареченият основен индекс, или мярка за всички елементи, с изключение на по-нестабилните хранителни и енергийни индекси, са се покачили с 5,5% през последната година – най-голямата промяна за 12 месеца от февруари 1991 г.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че инфлацията представлява заплаха за възстановяването на пазара на труда, където наемането на работа е спряло през последните месеци, а безработицата остава по висока от преди пандемията. ФЕД е готов да повиши лихвените проценти по-бързо от първоначално планираното, за да отговори на покачващите се цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

Браво, това е много добра новина! Политиката на Русия и Китай за дедоларизация почва да дава резултати.

22

Анонимен

преди 2 години

Инфлация ще има за всеки от сърце .Нашата машина печата най добре. Копчето се счупи ,не можем да я спрем . Влезте в еврозоната да ва оберем :) Явно идва края на хартиените държавни пари.

21

Друга е истината

преди 2 години

До Istinata - на леваци все левите са им виновни! Некадърност на всякъде ей това е! И западния лаитмотив "Човек за човека е вълк!"

fallback