Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Джо Байдън ще отбележи Световния ден за борба със СПИН в сряда с реч, в която ще изложи своята визия за прекратяване на епидемията в САЩ до 2030 г.

Белият дом съобщи, че Байдън ще произнесе реч, в която ще изложи плана за "удвояване на усилията за противодействие на епидемията от ХИВ/СПИН", съобщи АФП.

Целта е до 2025 г. новите случаи на заразяване да намалеят със 75 %, а до 2030 г. - с 90 %.

През 40-те години, откакто американските изследователи се сблъскаха с първите случаи на заболяването, което по-късно стана известно като СПИН, в САЩ са починали 700 000 души, а в света - над 36 милиона.

Днес в САЩ има 1,2 млн. души, живеещи с това заболяване, но "ние отбелязваме забележителните успехи, които постигнахме", заяви Белият дом в информационен документ за плана до 2030 г.

Между 2015 г. и 2019 г. новите случаи на заразяване с ХИВ са намалели с осем процента, което е "обнадеждаващ знак", заяви Белият дом.

Промяната, която цели Байдън, ще има за цел "агресивно намаляване на новите случаи на ХИВ, като същевременно се увеличи достъпът до лечение".

Според високопоставен служител от администрацията на Байдън едно от нововъведенията ще бъде ускоряване на участието на частния сектор в "националните усилия".

Фокусът ще бъде поставен и върху "преодоляването на социалните детерминанти на здравето, които влияят върху индивидуалния риск или резултатите от ХИВ".

Според служителя продължаващата пандемия от COVID-19 в крайна сметка може да укрепи здравната система в още по-продължителната борба срещу СПИН.

Реакцията на коронавируса е довела до напредък в областта на самотестването в домашни условия и телемедицината, както и до засилване на ролята на аптеките - все начини за ангажиране на обществеността в сложното начинание в областта на здравеопазването.

Най-добрите американски специалисти по инфекциозни болести, включително водещият медицински съветник на Байдън Антъни Фаучи, вложиха в кризата с COVID-19 дългогодишния си опит от борбата със СПИН. Сега новите уроци, придобити по време на пандемията, могат да бъдат приложени към СПИН.

"Очакваме с нетърпение да видим какви допълнителни проницателност, знания и опит са натрупали изследователите в борбата с този вирус, които сега могат да бъдат приложени в търсенето на ваксина и лек за ХИВ", каза висшият служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

За съжаление, лекуването н - Всъщно има но процедурите изисква трабнпслантация на костен мозък и ... е много болезнена и скъпа. Поне демокраите, за разлика от републиканците, не блокират товак яростно битоек разработките.

22

Съветниците на Биден

преди 2 години

вероятно са му казали,че само насекомите с дебела хитинова обвивка ще издържат на термоядрената война и радиацията след нея.Тоест,вирусите и бацилите са по- уязвими,а освен това няма да имат гостоприемници.Значи имаме още около 8 години радостта и удоволствието да сме подвластни на вирусни и бактериални заболявания. Да боледуваме весело,че атомът наближава.

21

Само питам...

преди 2 години

Байдън иска край на епидемията от СПИН до 2030 година .... А Бил Гейтс какво казва по въпроса ?

fallback