Снимка: БГНЕС
Пробен орбитален полет на прототипа на Starship на американската компания SpaceX може да бъде осъществен още през януари 2022 г. Това съобщи основателят на компанията Илон Мъск, предаде БГНЕС.
 
"Надяваме се да извършим първия орбитален полет през февруари. Този месец ще завършим със стартовата площадка и стартовата кула, през декември ще проведем няколко теста, и се надявам да изстреляме ракетата през януари", каза Мъск по време на речта си пред Националните академии на инженерните и медицинските науки (NASEM).
 
Собственикът на SpaceX отбеляза, че първото подобно изстрелване е "свързано с голям риск", така че няма сигурност, че всичко ще върви добре, но SpaceX "ще може да постигне значителен напредък" по отношение на развитието на системите на превозното средство.
 
Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полети до Марс и ще събира 100 души. Прототипите на космическия кораб вече няколко пъти са правили изпитателни полети с връщане на Земята, но досега са били унищожавани в земната атмосфера. От всички полетни тестове на Starship само последният, който се проведе през май, премина без унищожаване на устройството.

Коментари Напиши коментар

35

Велика Франция

преди 8 месеца

Франция е единсгвената страна в ЕС със собствен космодрум и кoсмическa и програма.

34

Solar Power

преди 8 месеца

До МарсЕанец: оо ще има такива много !!!

33

МарсЕанец

преди 8 месеца

Много ми е интереснодали ще се намерят наивници да полетят към Марс.Нали се сещате че първите ще са най-прецаканите отчаяни бачкатори които ще се наложи да живеят в отчайваща ммизерия във временни необезопасени модули, ще трябва да бачкат в невъзможно тежки условия и да строят докато не бъдат порядъчно облъчени, болни от бачкане и много от тях загинали от лошите марсиански условия , трудови злополуки и неизправно оборудване докато създават лукса за богатите заселници на Марс -спонсорите на Мъск.