Снимка: БГНЕС
Оригинален компютър на Apple, ръчно изработен преди 45 години от основателите на компанията Стив Джобс и Стив Возняк, беше продаден на търг в Калифорния за 600 000 долара, съобщи БГНЕС.
 
Работещият Apple-1  е прадядото на днешните лъскави хромирани и стъклени Macbook.
 
Така нареченият "Chaffey College" Apple-1 е един от само 200-те компютъра, направени от Джобс и Возняк, когато са стартирали компанията си в гаража им. Впоследствие компанията се оценява на стойност от над 2 трилиона долара.
 
Това, което прави компютъра още по-рядък, е фактът, че е обвит в дърво коа - специфичен вид дърво, което расте само на Хаваите. Само няколко от оригиналните 200 компютъра са направени по този начин.
 
Apple-1 се продаваше и досега, но предимно на части. Моделът, който е продаден на търга, е оригинален. Историята му е свързана с компютърен магазин, който е получил доставка на около 50 броя, като е решил да ги украси с дървената обвивка, съобщават от аукционната къща.
 
"Това е нещо като светия граал за колекционерите на ретро електроника и компютърни технологии", каза експертът по Apple-1 Кори Коен пред Los Angeles Times.
 
Устройството, което идва с видео монитор Panasonic от 1986 г., е имало само двама собственици преди това.
 
"Първоначално е закупен от професор по електроника в колежа Чафи в Калифорния, който след това го е продал на свой студент през 1977 г.", се казва в описанието на компютъра в уебсайта на аукционната къща. Цената, която студентът е платил преди години, е едва долара.
 
През 2014 г. бе продаден друг компютър от същата серия, като тогава цената му бе 900 хиляди долара. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase