Снимка: БГНЕС

ФБР публикува наскоро разсекретен документ от 16 страници, свързан с логистичната подкрепа, предоставена на двама от саудитските похитители в началото на терористичните атаки на 11 септември. Документът описва контактите на похитителите със саудитски сътрудници в САЩ, но не предлага никакви доказателства, че саудитското правителство е съучастник в заговора.

Още по темата


Документът, публикуван на 20-ата годишнина от атентатите, е първият разследващ запис, който бе разкрит, откакто Джо Байдън нареди преразглеждане на материалите, които години наред остават извън полезрението на обществеността.

През последните седмици президентът се сблъска с натиск от страна на семействата на жертвите, които отдавна търсят документите, докато водят съдебно дело в Ню Йорк, в което се твърди, че висши саудитски служители са съучастници.

Саудитското правителство винаги е отричало каквото и да било участие. Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон заяви в сряда, че подкрепя пълното разсекретяване на всички записи като начин за "прекратяване на неоснователните обвинения срещу кралството веднъж завинаги" и допълни, че всяко твърдение, че Саудитска Арабия е съучастник, е "категорично невярно".

Миналата седмица Байдън нареди на Министерството на правосъдието и други агенции да извършат проверка за разсекретяване на разследващи документи и да освободят каквото могат през следващите шест месеца.

16-те страници бяха пуснати в събота вечер, часове след като Байдън присъства на мемориални събития от 11 септември в Ню Йорк, Пенсилвания и Северна Вирджиния. Роднините на жертвите по-рано възразяваха срещу присъствието на Байдън на церемониални събития, докато документите остават засекретени.

Силно редактираният запис, публикуван в събота, описва интервю от 2015 г. с лице, което кандидатства за американско гражданство, а години по-рано е имало многократни контакти със саудитски граждани, които според разследващите са предоставили "значителна логистична подкрепа" на няколко от похитителите.

Документите се публикуват в политически деликатен момент за САЩ и Саудитска Арабия - две държави, които създадоха стратегически, макар и труден съюз, особено по въпросите за борбата с тероризма.

Администрацията на Байдън през февруари публикува разузнавателна оценка, свързана с участието принц Мохамед бин Салман в убийството през 2018 г. в Турция на американския журналист Джамал Хашоги, но предизвика критики от демократите за избягване на пряко наказание на самия престолонаследник.

По отношение на 11 септември има спекулации за официално участие, като малко след атентатите бе разкрито, че 15 от 19-те нападатели са саудитци. Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда по онова време, беше от видно семейство в кралството.

САЩ са разследвали някои саудитски дипломати и други с връзки на саудитското правителство, които познават похитителите след пристигането им в САЩ, според документи, които вече са били разсекретени.

Все пак докладът на комисията от 11 септември не открива "никакви доказателства, че правителството на Саудитска Арабия като институция или висши саудитски служители поотделно са финансираби" атаките, които Ал Кайда организира. Но комисията също отбеляза "вероятността" благотворителните организации, спонсорирани от саудитското правителство, да са замесени.

Особено внимание е съсредоточено върху първите двама похитители, пристигнали в САЩ, Наваф ал-Хазми и Халид ал-Михдхар. През февруари 2000 г., малко след пристигането им в Южна Калифорния, те се натъкват в халал ресторант на саудитски гражданин на име Омар ал-Баюми, който им помоага да намерят и наемат апартамент в Сан Диего. Той има връзки с правителството на Саудитска Арабия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase