Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън осъди нов закон, приет в Тексас, забраняващ абортите след шестата седмица от бременността, обещавайки да защити конституционните права на жените.

Върховният съд отказа да блокира новия закон в Тексас.

Законът забранява абортите след откриване на това, което противниците на абортите наричат сърдечен ритъм на плода - момент, в който много жени не знаят, че са бременни.

Така нареченият Закон за сърдечния ритъм дава право на всяко лице да съди лекари, които извършват аборт след шестседмичния срок.

Лекари и правозащитни групи жестоко критикуват закона, който е един от най-рестриктивните в страната.

Освен Джо Байдън и други представители на Демократическата партия се обявиха против новия нормативен акт. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че Върховният съд е "причинил катастрофа на жените в Тексас", а кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза, че това е "директно посегателство върху правата на жените" в цялата страна.

Коментари Напиши коментар

25

Анна

преди 8 месеца

Ако някои са толкова против аборта, защо не са и против убийствата на жени в много изостанали държави. Щом посягаш на жена, значи по логиката на противниците на аборта, посягаш не на един, а на няколко човека. Но лицемерието на мнозина, виждат правата само на нероденото, но не и че за да е живо то, е само заради майката, и това което тя трябва да изтърпи, за да има това дете шанс да оцелее. А не да третират жената, тя да роди, па дали ще оживее, дали е добре, все им тая...

24

Анонимен

преди 8 месеца

Всеки гласувал за Талибайдън има кръв по ръцете си!

23

Анонимен

преди 8 месеца

По скай нюз гледах как на някакво събитие с десетки хора байдън разправя какви косми имал на краката и как се наелектризирали когато дете си прокара ръката по тях :0 На друг клип пита момченце на колко години е и то като му каза 5, оня отговори че по му прича на 18 г. :0