Снимка: БГНЕС

По време на митинг в Алабама Доналд Тръмп призова гражданите да се ваксинират. Но вместо одобрение, бившият президент за първи път срещна неодобрение сред своите привърженици. Той чу и нещо необичайно от трибуните - освиркване и присмех.

Тръмп говори пред публиката в Кулман, Алабама, град, който се бори с четвърта вълна на COVID-19. Заразените са много, болниците започват да се препълват. Подобно на други щати, които са място на масова обществена съпротива срещу ваксинацията и други мерки за обществено здраве, често подклаждани от републиканските лидери, Алабама в момента е жертва на хватката на варианта "Делта".

"Вярвам напълно във вашите свободи", заяви Тръмп. "Свободни сте да направите това, което трябва. Но препоръчвам да се ваксинирате. Направих го, добре е, ваксинирайте се."

Самият Тръмп се имунизира докато беше на президент на САЩ, след като беше хоспитализиран с COVID-19 миналия октомври. Той каза на поддръжниците си, че трябва да последват примера му.

Отговаряйки на виковете и подигравките, той каза: "Всичко е наред. Всичко е наред. Това е добре, вие имате свободата си. Но на мен ми се наложи да си сложа ваксината. Ако не работи, вие ще разберете първи, ОК?"

Преди митинга на Тръмп местните власти заявиха, че се страхуват той да не се превърне в събитие, на което се наблюдава супер разпространение на вируса.

"Искаме да предотвратим възможно най-много неща, свързани с COVID, така че нашата болница да може да използва ресурсите си, за да се съсредоточи върху пандемията и нейните варианти. Не искаме да ги натоварваме допълнително", казва Люк Сатърфийлд, адвокат на града.

С увеличаването на варианта на "Делта" в САЩ, хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 са сред мнозинството от неваксинираните.

В Алабама държавната болнична асоциация заяви тази седмица, че 85% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са неваксинирани. Алабама също наблюдава нарастване на случаите на заболяване от коронавирус сред децата. В щата тази седмица са хоспитализирани 50 деца с COVID-19.

Д-р Карън Ландърс, педиатър от здравния отдел на Алабама, заяви пред Асошиейтед прес, че е "много загрижена дали децата могат и наистина се заразяват и разпространяват COVID-19".

На друго място в събота републиканският губернатор на Тексас, друг щат, борещ се със случаи на COVID и политически сътресения относно мерките за общественото здраве, заяви, че е дал отрицателен тест за COVID-19 четири дни след положителен тест.

"Казаха ми, че инфекцията ми е била кратка и лека, тъй като съм ваксиниран", обясни Грег Абът във видео, публикувано в Twitter. "Затова насърчавам другите, които все още не са получили ваксината, да обмислят възможността да я направят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase