Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пред гостуващия му в Белия дом премиер на Ирак Мустафа ал Казими, че ще има нова фаза в американското военно присъствие в Ирак и съобщи, че до края на годината ще приключи американската военна бойна мисия в тази страна.

"В края на годината вече няма да сме на бойна мисия в Ирак, но нашето сътрудничество срещу тероризма ще продължи дори в тази нова фаза, която ние обсъждаме", заяви Байдън.

Той обясни, че ролята на американските военни в Ирак ще бъде да подготвят и подпомагат иракските сили в борбата им с джихадистката групировка Ислямска държава. Байдън обаче не съобщи нито конкретен график, нито конкретни детайли относно числеността но военнослужещите в Ирак.

"Нашата връзка е по-солидна, откогато и да е било", заяви от своя страна премиерът на Ирак, който дойде във Вашингтон, за да търси политически сигнал, който ще му позволи да консолидира нестабилната му позиция у дома три месеца преди парламентарните избори.

Сега в Ирак има 2500 американски военнослужещи, фокусирали се основно в оказване на съпротива на онова, което е останало от ИД.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Иракчанин

преди 2 години

Що си тръгвате ,ва ? Имаме още 3-4 къщи дето останаха неразрушени в село Карак на южната граница .

13

Анонимен

преди 2 години

Там където са стъпили "братята" от Америка, след това трева не никне.

12

Анонимен

преди 2 години

В дубай, оае, пакистан, турция защо не продават демокрация? Те по-различни ли с нещо от ирак и афганистан?

fallback