Снимка: БГНЕС
fallback

САЩ наложиха вчера санкции на още седем китайски представители заради репресии от страна на Пекин срещу демократичното движение в Хонконг, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е поредният опит на Вашингтон да потърси отговорност от Китай, за по думите на американските власти, подкопаването на върховенството на закона в бившата британска колония.

Санкциите, обявени от американското министерство на финансите, са насочени към служители от бюрото за връзка на Китай в Хонконг, използвано от Пекин за провеждане на политиката му в китайския специален административен район, предава БТА.

Сред седемте санкционирани са Чън Дун, Хъ Цзин, Лу Синин, Цю Хун, Тан Тенюи, Ян Цзянпин и Ин Цзунхуа, всички от които са заместник-директори в бюрото за връзка.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че китайските служители през последната година "систематично са подкопавали" демократичните институции в Хонконг, отлагали са избори, отстранявали са избрани депутати от длъжност и са арестували хиляди хора, които не са били съгласни с политиката на правителството.

"Изправени пред решенията на Пекин през изминалата година, които задушиха демократичните стремежи на хората в Хонконг, предприемаме мерки. Днес изпратихме ясно послание, че САЩ застават решително зад жителите на Хонконг", посочи в изявление Блинкън.

Междувременно вчера САЩ издадоха също предупреждение към американските предприемачи за наличието на "значителни рискове" за дейността им в Хонконг, след въвеждането на ограничения от Пекин, насочени към този исторически финансов център, отбелязва Франс прес.

САЩ също така са отворени към провеждането на разговори на най-високо ниво с Китай за обсъждане на състоянието на обтегнатите двустранни отношения, каза представител на Държавния департамент.

Изявлението идва в момент, когато заместник-държавният секретар на САЩ - Уенди Шърман се готви да замине утре на азиатска обиколка в Япония и Южна Корея - американски съюзници, както и в Монголия, с която отношенията на Вашингтон неотдавна се подобриха, посочва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

до пияния окупант

преди 2 години

Само дето на всички им трябват именно долари. На китайци, руснаци, севернокорейци... Всичката паплачч на света реве че трябвало да премахнат долара от световната търговия пък дават всичко за долари.А Китай е най-големият крадец на индустриални и технологични ноу-хау. Те имат даже и специално проектирани машини с изкуствен интелект за сканиране, копиране и крадене. Последният им гаф беше дето криха и лъжеха защо и как изтърваха Covid 19.

14

РУССКИЙ ОККУПАНТ

преди 2 години

Премахване на долара от разплащателните операции на Китай, моменталически ще доведе или до коленичене на великите САЩ пред император Си или нанасяне на военни удари по Китай. И в двата случая САЩ са обречени. Китайското търпение колкото и да е голямо не е безгранично, за сметка на американската безгранична арогантност!

13

Smallpox

преди 2 години

Не е ли възможно процеса малко да се ускори и направо да кажат, че не желаят да търгуват с никого и не искат никой да ги посещава. А всичката хартия и цифри по мониторите в банковата им система остава за тях. Така хем няма да шумят през ден в медиите, хем ще стане това към което вървят (самоизолация) само, че на бърз кадър за да си спестим пропагандния елемент и сплашването, което вече постепенно преминава в кумичност.

fallback