Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петия председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството, както и статуи на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес.

285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги бяха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със "за".

Миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ.

През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно.

Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Истина

преди 2 години

Новото управление на САЩ доказа непрестанно своето безбожно неморално антиамериканско, антихристиянско антисемитско, проислянско протерористично беззаконно управление, начело на недемоктратичната ислямизирана още от Обама измамно "Демоктрачна партия от ислямски антисемити неонацистки протерористи като Омар, Тилаб пресръпна подмяна на историята,милиони за ислямския терор доведоха до увеличения на убийствата с 200%,на антисемитски рядистки актове 400% откакто Байдън присвои властта

70

Ползват опит

преди 2 години

Историята са я пренаписвали френските революционери при якобинците и Парижката комуна - и тогава са бутали статуи,превърнали са Нотр Дам в конюшня,и даже се сменили имената на месеците на годината. Болшевиките в Съветска Русия правеха същото. Сега хомериканците ползват напредничавия опит на талибаните дето гърмяха статуи на Буда.

69

А на Бащите на

преди 2 години

Американската нация и държава - кога?Американските идиото съвсем изтрещяха!

fallback