Снимка: БГНЕС
fallback

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му трябва да се подготви както за "диалог, така и за конфронтация" със САЩ и "най-вече напълно да се подготви за конфронтация".

Месеци след встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на Америка, Северна Корея за първи път директно коментира администрацията му. Досега КНДР спираше всякакви усилия на президента на САЩ за установяване на дипломатическа комуникация.

Ким Чен Ун говори на среща на висши ръководители в Пхенян.

На заседанието на централния комитет на управляващата работническа партия, което започна тази седмица в столицата Пхенян, лидерът на Северна Корея също призна, че страната е изправена пред недостиг на храна.

Ким заяви, че им е необходимо "най-вече да се подготвят за конфронтация, за да защитят достойнството на държавата и нейните интереси за независимо развитие", както и да гарантират спокойна среда и сигурност на Северна Корея, според държавната медия KCNA.

Той също така е заявил, че Северна Корея ще "реагира остро и незабавно" на всяко събитие и "ще концентрира усилията си върху поемането на стабилен контрол върху ситуацията на Корейския полуостров".

Трудна връзка

Досега отношенията на Ким Чен Ун с администрацията на Джо Байдън бяха изпълнени с напрежение.

Преди изборите в САЩ Байдън нарече Ким "главорез", а дни преди встъпването в длъжност на Байдън Северна Корея организира демонстрация на сила с масивен военен парад, на който показа нова ракета.

През април Байдън посочи Северна Корея като "сериозна заплаха" за глобалната сигурност, което предизвика гневен отговор на Северна Корея, която заяви, че изявлението отразява намерението на  Байдън да "продължи да прилага враждебната политика" към страната.

Също така Вашингтон наскоро завърши прегледа на своята политика спрямо КНДР и заяви, че САЩ ще продължат да се стремят към евентуална пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.

Байдън обеща подход, белязан от дипломация и "строго възпиране".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че "политиката на президента няма да се фокусира върху постигане на голяма сделка, нито ще разчита на стратегическо търпение".

Вместо това САЩ ще следват "калибриран практически подход, който е отворен и ще изследва дипломацията със" Северна Корея, обясни тя и добави, че ще се съсредоточи върху постигането на "практически напредък".

Преди това Ким се е срещал три пъти с предшественика на Байдън Доналд Тръмп, но преговорите за денуклеаризацията в крайна сметка не постигнаха успех.

"Администрацията на Байдън заяви, че топката е в двора на Северна Корея, но режимът на Ким поднася само малко собствено стратегическо търпение“, казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета „Ewha Womans“ в Сеул, пред BBC. "Той остава фокусиран върху вътрешните проблеми и иска да види много по-големи стимули от Вашингтон. Пхенян може да се върне към преговорите само след като демонстрира сила с икономическо възстановяване след пандемия и провокативни военни тестове."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

ББ

преди 2 години

До Спокоендоговор...хаха...за какво беше...а военна...те китайците първо да нахранят корейците,война...ами престъпници ви използват за пушечно...САЩ са най- развитата технологично и военно Държава,останалото са лъжи и манипулации с цел пазене на власт от олигарси и диктатори...САЩ са единственият защитник Божийте ценности...Свободата и Справедливостта,всеки може да прочете историята и да си направи изводите...Справедлив и Свободан Свят...или ...САЩ идват за вас...милиарди ги подкрепяме...

46

Анонимен

преди 2 години

СВЪРШИХА МИШКИ, ПЛЪХОВЕ, ПРИЛЕПИ, ЗМИИ, СКАКАЛЦИ ВСЕ ТАКИВА ДЕЛИКАТЕСИ НА ПРОЛЕТАРИАТА...

45

Спокоен

преди 2 години

Сега, Ким има на какво да стъпи за да се озъби на щатите. Не могат да го пипнат дори. Северна Корея има договор /подписан и подпечатан/ с Китай за безусловна военна помощ. А са пуцнали по северна Корея, а Китай ги е шамаросал през кунките. Изобщо не говоря за пълномащабна война, а за регионално сбиване. Пък САЩ са слабички да се бият до бреговете на Китай.

fallback