Снимка: БГНЕС
Американски експерти спешно трябва да решат какво да правят с милионите дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън" на компанията "Янсен", чиито срок на годност изтича в края на този месец, пише в. „Уолстрийт Джърнъл”.
 
Според източници на изданието "болниците, държавните здравни служби и федералното правителство трябва спешно да вземат решение как да използват партидите от лекарството. 
 
"Перспективата толкова много дози [ваксини] да бъдат съсипани в САЩ, когато има остър недостиг на ваксини в развиващите се страни, принуждава администрацията на [президента Джо] Байдън да направи спешни доставки", се казва в статията. В същото време се съобщава, че за американските власти е трудно да прехвърлят ваксините в други страни за толкова кратко време.
 
Според източниците на „Уолстрийт Джърнъл” една от причините ваксината на "Джонсън и Джонсън" да не е била използвана своевременно е спирането на нейната употреба през април. Американските регулатори тогава разследваха дали лекарството може да причини кръвни съсиреци.
 
Щатите с прекомерни запаси от ваксината на "Джонсън и Джонсън" с изтичащ срок на годност са Арканзас, Западна Вирджиния, Мичиган, Охайо, Оклахома и Пенсилвания.
 
Ваксината на Janssen е третата одобрена ваксина срещу коронавирус в САЩ. В същото време тя е единственият еднодозов препарат за появата на имунитет, за разлика от двете инжекции, необходими при ваксиниране с лекарствата на "Модерна" и "Пфайзер/БионТех".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase