Служители на американското разузнаване не са намерили доказателства, потвърждаващи, че неидентифицираниге летящи обекти, срещани от пилотите на американския флот през последните години, са извънземни космически кораби, но също така не са достигнали до окончателна оценка за това какви биха могли да бъдат тези загадъчни обекти. Това става ясно от пет източника, запознати с откритията, включени в доклада на Пентагона за НЛО, който се очаква да бъде предаден на Конгреса по-късно този месец.

Според три от тези източници докладът не изключва възможността те да са извънземни космически кораби.
Въпреки че тази несигурност вероятно е удар за надеждите на ентусиастите, които се надяват на окончателно доказателство за извънземен живот, тя не намалява значението на доклада, особено като се има предвид това, което източниците описват като дългогодишна битка в Пентагона дали да признае това, което сега са стотици необясними наблюдения от американския военен персонал.

The New York Times пръв публикува подробности за предстоящия доклад.

Американските служители също не могат да изключат възможността тези летящи обекти да са самолети, принадлежащи на американски противници, а именно Русия и Китай - потенциално по-обезпокоително заключение, което поражда множество потенциални опасения за националната сигурност, казва един от източниците.

Очаква се обаче предстоящият доклад да заключи, че обектите не са секретна американска технология, добави източникът.

Исторически доклад за НЛО

За първи път американското правителство се готви да издаде извънреден некласифициран доклад, в който подробно се описва какво знае за поредица мистериозни срещи с неидентифицирани летящи обекти, по-известни като НЛО.

Не се очаква докладът да потвърди съществуването на извънземния живот, но самият факт, че разузнавателната общност въобще ще признае тези инциденти, представлява забележителна промяна в начина, по който американските служители мислят за срещите с НЛО.

Американското правителство отдавна не желае да разкрива каквато и да е информация, свързана с многобройни съобщения за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти, срещани от военни пилоти в ограничено въздушно пространство. Множество източници казват пред CNN, че от години Министерството на отбраната се опитва да избягва да отделя твърде много ресурси за този сектор.

Но постоянен натиск от страна на депутатите принуди Пентагона и американската разузнавателна общност да признаят неудобна истина: тези срещи представляват потенциална заплаха за сигурността, която просто не може да бъде обяснена.

"Смисълът, който имам от брифингите, на които съм седял, е, че никой не знае какво да прави по този въпрос. Няма предписание за политика и затова има такова колебание как да се справим с проблема", казва представителят Майкъл Уолц, републиканец член на Комитета за въоръжени сили пред CNN. "Но това е обезпокоително в двата случая, защото не знаете това извънземен живот ли е или противниците ни, или някой друг има способности, които далеч надхвърлят нашите? Така или иначе е наистина лошо", каза Уолц.

Няма доказателство за малки зелени човечета

Предстоящият доклад е малко вероятно да задоволи феновете на НЛО, които подкрепят това, което е известно като "разкриване" -  правителственото оповестяване на категорични доказателства, че с него е контактувал извънземен живот.

"Повечето хора биха се надявали на визуални доказателства за малки зелени човечета, което почти сигурно няма да се случи", казва помощник на конгреса пред CNN, позовавайки се на очакванията относно съдържанието на доклада.

Всъщност, множество източници твърдят пред CNN, че изобщо не очакват разузнавателната общност да издава много конкретна информация, отчасти защото, ако тези странни наблюдения всъщност са технология от следващо поколение, използвана от чуждестранен противник, разузнавачите няма да искат да разкриват пред врага си това, което САЩ са видели.

Освен това експертите по техническо разузнаване все още се нуждаят от повече информация за някои от тези срещи, за да стигнат до убедителна оценка, казва служител на администрацията, участващ в настоящите разследващи усилия. Но същият служител признава пред CNN, че много от тези срещи се оказват с напълно нормални обяснения, като метеорологичен балон или дрон. В някои случаи наблюденията са премахнати от базата данни на правителството на САЩ, проследявайки тези срещи, тъй като служителите са успели да ги обяснят.

И все пак множество необясними сведения от пилоти през последните години доведоха до напрежение в Пентагона относно това колко време и ресурси да отделят за разследване на тези инциденти, според източници и документи, прегледани от CNN.

Те също така подхранваха желанието на Капитолия за повече информация и убеждението на няколко ключови законодатели, че Конгресът трябва да приложи своите надзорни правомощия, за да гарантира, че въпросът се разглежда по подходящ начин. Изискването за изготвяне на предстоящия доклад за НЛО е един от начините, по които законодателите са сигнализирали, че възнамеряват да използват тази власт, казват източници.

"Една от функциите на курс като този е, че той налага действителната координация в агенциите и ясно посочва, че Конгресът всъщност е сериозен по отношение на своята надзорна функция и че по този начин ще има засилен контрол", казва помощникът на конгреса. "Някои от тях са продукт на това да накарат агенциите да се отнесат по-сериозно към проблема и да се опитат да помогнат да се отърват от стигмата около него."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase