Снимка: архив, БГНЕС
fallback

60% от възрастните американци вече имат най-малко една доза ваксина, сочат данни на здравните власти.

Според д-р Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол и превенция на болестите, САЩ са достигнали "забележителен ден" в борбата с пандемията, тъй като 60% от възрастните са получили вече най-малко една доза коронавирусна ваксина. В допълнение към това и повече от 4,1 милиона юноши на възраст от 12 до 17 години също имат вече поставена първа доза, предаде БНР.

Oще по темата
През последните две седмици 51% от ваксинираните в САЩ са цветнокожи. Това е повече от 40% от населението, което тези групи представляват.

Афроамериканците, латиноамериканците и индианските американски общности бяха сред най-тежко засегнатите от COVID-19. Някои от хората в тези групи продължават да се притесняват да се ваксинират заради медицинско малтретиране в миналото. Но с много усилия и разясняване  вече голяма част от хората в тези групи са получили ваксина.

Въпреки това специалистите смятат, че все още общият брой  на  ваксинираните  американци е недостатъчен, за да бъде спряно разпространението на коронавируса. Мнението е, че ваксинирането на населението трябва да бъде равномерно в цялата страна, за да има ефект.

Сега с разпускането на мерките на много места се промениха изискванията за носене на маски от хората с ваксина, но при недобросъвестно отношение и сваляне на мaските и от хора без ваксина това създава опасност от заразяване и от ново разпространение на вируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

Аха - дали съм разбрал правилно? Дори да си ваксиниран ако се приближиш до хора без ваксина рискуваш да се заразиш? Тогава как те предпазва тази ваксина, питам аз? Смешници!

17

Анонимен

преди 2 години

Това да не е Лъжа? Понеже има доста щати, които са взели 8% или 10% или 15% от предвидените за тях "ваксини", и не искат повече? Миналата седмица се обсъждаше това в САЩ.

16

Анонимен

преди 2 години

Евроамериканците се ваксинираха и ще геноцидират афро и латиноамериканците.

fallback