Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Правителството на САЩ обяви извънредно положение заради кибератака по най-големия тръбопровод за пренос на гориво в страната, съобщава Би Би Си.

По него на ден се транспортират около два и половина милиона барела горива -  основно дизел, бензин и керосин, от Тексас до източното крайбрежие и той обслужва около 50 милиона потребители.

Работата на съоръженията е почти напълно спряна в резултат на атаката, която е кодирала компютърните им системи с цел искане на откуп.

Според информирани източници нападението е извършено от кибербанда, наречена "Тъмната страна", която е заплашила да пусне криптираните данни в интернет, ако не получи откупа.

Експерти смятат, че цената на горивата в Съединените щати може да се повиши с 2-3% през днешния ден, но ситуацията може да се влоши, ако проблемът продължи по-дълго.

Наложеното от властите извънредно положение позволява транспортирането на горивото с помощта на танкери, но те далеч не могат да покрият капацитета на тръбопровода, посочва Би Би Си, цитирана от БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 7Горе-долу по също такава тръба в България горивата идват от Бургас до София.Добре, че няма много софтуер в българската.

17

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 14хахахахаТи верно си бая глупав.

16

Анонимен

преди 2 години

А за спирането на тръбопровода от Тексас за Канада от прогресивното марксистко правителство на Байдън преди 4 месеца,нито дума!Това е една от причините за покачването на горивата.

fallback