Снимка: БГНЕС
fallback

Седма поредна вечер продължиха протестите заради убийството на чернокожия Данте Райт в Бруклин център, Минесота След масовите арести снощи демонстрациите засега протичат без произшествия, съобщава ТАСС, позоваващ се на телевизия NBC.

Според телевизионния, снощи повече от 300 души са се събрали в полицейското управление, където е служила Ким Потър, която е стреляла по Райт и след това е била уволнена. Повечето от тях са се държлиа мирно, на моменти скандирали лозунги с искане за справедливост в случая с убийството на афроамериканеца, предава БГНЕС.

С настъпването на комендантския час в 23:00 местно време протестиращите, според журналисти на NBC, са се активизирали. Някои от тях влезли в словесни разправии с полицията, но все още няма съобщения за инциденти. Снощи градските власти са задържали над 100 души за нарушаване на комендантския час. Някои от тях са се държали агресивно, хвърляйки бутилки по служителите на реда.

Oще по темата

Много протестиращи настояват за преразглеждане на обвинителния акт, повдигнат срещу Потър от прокуратурата на окръг Вашингтон. Властите я обвиняват, че е причинила смърт по небрежност. Според законите на Минесота това е по-малко тежко престъпление в сравнение с убийството, за което може да получи 10 години затвор и глоба до $ 25 хил. За лица, които преди това не са били осъждани за престъпления, този период обикновено се намалява на четири години.

Полицията в Бруклин център спря колата на 20-годишния Райт на 11 април заради пътно нарушение. Докато се опитват да го арестуват, той отново се качил в колата и се опитал да избяга, след което служителят на градската полиция го застреляла. Колата на Райт преминава през няколко улици и се блъска в друга кола. Афроамериканецът е получил медицинска помощ, но той е починал на място.

Полицията заяви, че смъртта на Райт е резултат от грешката на Потър. Предполага се, че е искала да използва електрошок, но е стреляла с пистолет. Инцидентът доведе до безредици и сблъсъци между протестиращите и полицията. Властите заявиха във вторник, че Потър е подала молба за незабавно напускане органите на реда.

Бруклин център е предградие на Минеаполис, където в момента се провежда високопоставен процес по делото на бившия полицай Дерек Шовин. Той е обвинен в непредумишленото убийство на афроамериканеца Джордж Флойд през май 2020 г. Смъртта му предизвика масови протести в цялата страна миналата година. Ако Шовин бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на лишаване от свобода до 40 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Инициатор

преди 3 години

Събирам пари да построим паметник на Флойд в България и да обявим 25 май за ден на толерантността към всички раси.

28

ЧерноБял Телевизор

преди 3 години

Гледам и чета за протестите в защитата на доказани престъпници... и за десетките ограбени магазини ... стотиците подпалени коли на мирни граждани и разбитата и разрушена общинска собственост и си казвам .... ВОЙНАТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА РОБИТЕ В АМЕРИКА БЕШЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМ ГРЕШКА . И без това в тази война се сражаваха ЕДИНСТВЕНО и основно бели американци а малката групичка черно доброволци основно се е сражавала с чистенето на войнишките ботуши и картофите в кухнята .За какво им беше ?

27

Анонимен

преди 3 години

"Стар си ,стар си бай Ахмед,не го вдигаш веч..." има таквайзи песен бат Ахмеде ,ясно е ,че тъй интирисуват йедене, пийене, чилифони, дрешки , чиливизори ..и то ку мой кът събратята ти у хамериканско биез пари

fallback