Снимка: БГНЕС

Властите на градчето Бруклин Сентър, Минесота, разкриха самоличността на полицая, убил 20-годишния афроамериканец Данте Райт.

Отделът за криминално разследване на полицейското управление в Минесота заяви, че изстрелът, убил Райт, е изстрелян от служителка на име Ким Потър. Властите не дават никакви подробности за нея, освен факта, че е работила в държавните правоохранителни органи от около 25 години.

Според шефа на полицията Тим Ганън полицейската служителка е искала да използва устройство за електрошок при арестуването на Райт, но е направила грешка и е произвела фаталния изстрел с пистолет. Потър преди това беше отстранена от служба.

Според констатациите на криминалистите, Райт е починал от огнестрелната рана. Инцидентът доведе до бунтове и сблъсъци между протестиращи и полиция, а в и около Минеаполис беше наложен вечерен час.

Отправяне на призиви за спокойствие, въвеждане на полицейски час и разполагане на войници от Националната гвардия - това са част от мерките на властите, за да не пламне града.

Полицейският началник Тим Ганън определи станалото като стрелба по непредпазливост. На записа се виждат трима полицаи около спряла кола. Когато друг полицай се опитва да сложи белезници на 20-годишния Донте Райт, следва боричкане. Чува се как полицайката няколко пъти извиква "Тейзър!", преди да произведе един изстрел, след което колата потегля.

Впоследствие автомобилът се ударил в друга кола на няколко пресечки, а на място било установено, че простреляният шофьор е мъртъв.

Още по темата
Райт бил спрян за нарушаване на пътните правила в неделя следобед. При проверката се оказало, че има заповед за арест срещу него. Полицаите се опитали да го задържат, но той се върнал в колата си.

Междувременно отстраниха от длъжност управителя на града, стана ясно от съобщение, публкувано в Tуитър от кмета на града Майк Елиът.

Според него, решението за освобождаване на градския управител Курт Богхени влиза в сила незабавно, а заместникът му е временно назначен за изпълняващ длъжността. Службата на управителя на града не е избираема. Той се назначава от кмета в сътрудничество с общината за решаване на текущи проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase