С наближаването на парламентарните избори на 4 април се отварят и избирателните секции в чужбина. Така сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас.
 
"Интересът към изборите в САЩ е незапомнено голям. Имаше страшно голяма активност при заявлението за отваряне на нови секции. Вече са може би доста над законовия максимум от 35 места. Само в Чикаго са 14. Има в Южна калифорния, в Сан Диего, Финикс, Лас Вегас и тн.", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.
 
Според него интересът е висок, въпреки условията на пандемия, но отбеляза, че техническото отваряне на секцията не е лесно. На много места, където досега е имало секция, давана под наем от училища и църкви, сега това е невъзможно. Различните щати налагат различни ограничения.
 
"Статистиката на броя секциите се променя, но със сигурност са доста над 35. В Чикаго на предишни избори чакаха по 3-4 часа. В Южна Калифорния сме готови дори да съберем пари, за да вземем подходящото помещение, защото консулствата и посолствата нямат достатъчно средства", каза Караджов. 
 
Той е на мнение, че процедурата би могла да бъде по-лесна.
 
"Боли, че държавата нехае. Не бяха удължени изборите с няколко дни. Не може да се гласува по пощата, което щеше да улесни процедурата", добави Караджов.
 
На въпроса ще се отрази ли католическият Великден на изборите, той отговори: 
 
"Не бих казал, че това ще окаже кой знае какво влияние. Хората, които искат да гласуват тук, ще гласуват поради факта, че имаме пандемия - хората не пътуват чак толкова много. Проблем е организацията на секциите и ограниченият им брой, което е абсолютно нередно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase