Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ледени бури поразиха почти половината инсталации за генериране на вятърна енергия в американския щат Тeксас.

Необичайно мразовитото за този район време блокира вятърни турбини, като същевременно повиши търсенето на електроенергия до рекордни равнища. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на компанията оператор на мрежата.

От вятърните инсталации с обща мощност над 25 000 мегавата в щата вчера сутринта вън от строя бяха мощности, произвеждащи около 12 000 мегавата електроенергия, предаде БНР.

Вятърът е вторият по значение източник на електроенергия в Тексас след природния газ. Вятърните генератори са осигурили 23 процента от доставената електроенергия в щата миналата година, а природният газ - 45 процента.

Тексас пострада, след като сковаващ студ, съчетан със сняг, суграшица и леден дъжд обхвана през уикенда обширни части от САЩ, от тихоокеанския Северозапад през Големите равнини до Атлантическото крайбрежие. Арктическите въздушни маси се спуснаха значително по на юг от обикновено, достигайки райони, непривикнали с такива студове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

По-сложно е

преди 3 години

До Дановски Климатологията е много сложна наука и не се бутай там където не разбираш. Какво стова с течението Гълфстрийм? Ледът в Северния ледовит океан се топи,топи се и в Гренландия и като цяло тази студена получена от лед вода изстудява топлата вода на течението Гълфстрийм. Резултатът е,че десетки години докато се топи лед Гълфстрийм ще е доста по-студен и .....и Франция, Британия,Ирландия,Швеция,Норвегия,та чак Архангелск ги чакат доста по-студени и по-снежни зими.

18

Няма значение

преди 3 години

ама природата най-добре показва, че такова нящо като ВЕИ няма. Ако искаме много и евтина енергия - само АЕЦ

17

Анонимен

преди 3 години

До ДановскиМай сега е моментът Русия да наложи своите санкции на юропейците! Да потракат зъби от студ, да и се проясни в главите! Този свят трябва да се крепи на сътрудничество, а не на насилие! Зер, в Русия също имат нужда от енергия - триметрови преспи в Мурманск, навсякъде сняг и студ!

fallback