fallback

След смъртта на сина им, Дан и Дороти Кърнс заявиха, че са ужасени, когато научават, че детето им, изпаднало в паника, многократно се е опитвало и не е успяло да се свърже с Robinhood относно отрицателното му салдо от 730 000 долара в сметката му.

Oще по темата

Алекс Кърнс, 20-годишен студент, помислил, че дължи тази зашеметяваща сума пари. След като отчаяните му молби към Robinhood остават без отговор, той отнема живота си, казват от семейството му. Той остави бележка, в която сигнализира за объркване относно отрицателния му баланс в платформата. 

"Ако беше успял да се свърже с някого... днес щеше да е жив", казва Дан Кърнс в интервю за CNN.

Семейство Кърнс съди Robinhood за неправомерна смърт на сина си, който - подобно на нарастващия брой начинаещи търговци - се обърна към приложението за безплатна търговия за достъп до сложни финансови инструменти като опции.

Трагедията насочи вниманието към потенциалните опасности от бума на свободната търговия, за който Robinhood спомогна.

"Той се е самоубил, за да ни спаси от това, което според него би било огромна финансова тежест, което, разбира се, не е така", казва Дан.

Критиките към Robinhood

Сметката на Алекс Кърнс в Robinhood показвала отрицателно салдо от 730 000 долара - много повече пари, отколкото имал на неговото име, според делото.

"Всеки би изпаднал в паника, ако двиди тези цифри на екрана си", казва майка му Дороти. Синът й не осъзнава, че отрицателното му салдо би било изтрито от упражняването и уреждането на опциите, които притежава. Той не дължал тази сума.

"На първо място не би трябвало да му бъде позволено да търгува с тези сложни опции. Той нямаше образование, нямаше доходи, нямаше квалификацията, за да прави тези сложни сделки", каза Дан.

Съдебният процес, който описва Алекс като "истински шегаджия със страхотно чувство за хумор" и "златно сърце", твърди, че Robinhood примамва неопитни инвеститори да поемат големи рискове - без да предоставят необходимата клиентска подкрепа и насоки за инвестиции.

В изявление Robinhood заяви, че за да определи допустимостта за търговия с опции, компанията оценява инвестиционния опит и знания на клиентите, инвестиционните цели и финансовата информация като приходи. За съществуващите клиенти Robinhood заяви, че отчита тяхната търговска активност в платформата. От компанията добавят, че те "винаги се стремят да спазват приложимите" правила и разпоредби от Комисията за ценни книжа и борси и от регулаторния орган на финансовата индустрия (FINRA).

След съдебния иск на Кърнс, Robinhood заяви, че е направил серия от подобрения в предлагането на опции, включително чрез предоставяне на насоки за помощ на клиентите, актуализации за това как показва покупателната способност и гласова поддръжка на живо за клиенти с отворени позиции за опции. "Ние бяхме съкрушени от смъртта на Алекс Кърнс", казаха от Robinhood. "Оставаме ангажирани да направим Robinhood място, където да учим и да инвестираме отговорно."

През последните седмици Robinhood беше подложен на критики за временно спиране на покупките на GameStop (GME) и други акции, предпочитани от армия от търговци на Reddit. Противоречивата стъпка предизвика призиви за разследване, а Конгресът насрочи изслушвания.

Неистово търсене на отговори

Кошмарът за семейство Кърнс започва на 11 юни 2020 г., когато притежателят на опциите, които Алекс е продал, упражнява опциите си, задължавайки 20-годишния да купи основната ценна книга, според съдебния иск.

В 23:01 същата вечер Robinhood уведомява Алекс Кърнс по имейл, че акаунтът му е ограничен, което означава, че не може да прави нови сделки или тегления. Минути по-късно друг имейл посочва, че той трябва да закупи над 700 000 долара акции като част от търговията с опции, гласят документи по делото.

Въпреки че Алекс смята, че може да загуби максимум 10 000 долара, след като вижда акаунта си в приложението Robinhood, той мисли, че по някакъв начин е загубил 730 000 долара, се казва в съдебния процес. Отчаян от това, Алекс изпраща имейл на Robinhood с молба за помощ три пъти тази нощ и на следващата сутрин, казват от семейството му. "По това време Robinhood отправя искания за поддръжка на клиенти изключително по имейл", каза Дан.

Robinhood не отговоря на въпросите на CNN относно клиентската си поддръжка.

Според съдебния процес Алекс никога не е комуникирал с Robinhood освен чрез автоматично генерирани отговори. Той отнема живота си на 12 юни.

"Бях ужасен", каза Дан за момента, в който научава, че синът му се опитал и не успял да получи помощ от Robinhood. "Наистина ме боли, честно казано, защото... Знаех какво преживява. Просто си представях какво преживява."

"Имаше нужда от малко помощ"

Преди да умре, Алекс остави бележка, в която споделя за объркването си относно опционните сделки и обяснява, че не иска да умре. "Нямах намерение да ми бъде възложено толкова много и да поемам толкова голям риск, а аз само си мислех, че рискувам парите, които всъщност притежавах", пише Алекс в бележката си.

Родителите на Алекс изразиха разочарование, че синът им не е имал шанс да общува по-бързо с Robinhood.

"Той е бил в пълна паника и се е нуждаел от малко помощ. Мисля, че това беше всичко, което бе нужно, за да го успокои", каза Дан.

В допълнение към неправомерна смърт, жалбата, подадена от семейството обвинява Robinhood в небрежно причиняване на емоционален стрес и нелоялни бизнес практики. Щетите, които търсят, ще бъдат определени на по-късна дата.

Промени в Robinhood

Родителите на Алекс изразиха надежда, че техният иск ще доведе до осведоменост за някои от рисковете, които произтичат от търговията в Robinhood. След смъртта на Алекс, главният изпълнителен директор на компанията Влад Тенев написа, че е "лично опустошен от тази трагедия"  и обеща да направи подобрения в платформата си.

"Благодарни сме за това съобщение. И той подкрепи тези думи с много голямо дарение за предотвратяване на самоубийството", казва Дан, позовавайки се на Тенев. "Вярвам, че той се разкайва за това и съжалява за нашата ситуация."

Компанията обяви през юни, че прави дарение от 250 000 долара за Американската фондация за предотвратяване на самоубийства и призова хората в беда да потърсят помощ.

Robinhood заяви тази седмица, че последните промени включват нови финансови критерии и преразгледани изисквания за опит за нови клиенти, които се стремят да търгуват с разширени стратегии за опции и планира да разшири това и до други ситуации. Robinhood също промени системата си, за да ескалира исканията за поддръжка по имейл от някои търговци на опции и да предостави гласова поддръжка на живо за клиенти с отворени позиции за опции.

Семейство Кърнс изрази подкрепа за тези промени, но според тях Тенев и Robinhood трябва да предприемат повече действия, включително допълнителна телефонна поддръжка.

"Не мисля, че е постигнал адекватен напредък в защита на незрели начинаещи инвеститори като моя син", казва Дан.

Помолена да отговори на онези, които твърдят, че Алекс в крайна сметка е отговорен за инвестиционните решения, които е взел, Дороти отговоря: "Би било различно, ако той е взел инвестиционни решения и е изгубил много пари въз основа на тези решения, а след това е отнел живота си. Все още би било трагично, но днес нямаше да сме тук... защото това би било неговата вина."

Вместо това Дороти каза, че вярва, че Robinhood носи отговорност заради това, че е оставил сина им объркан и без отговори. "Ако той беше получил отговор от Robinhood или ако имаше някакъв отказ от отговорност на екрана, казва тя, нямаше да е проблем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 3 години

Първият въпрос, който ми изниква в главата, е защо 20 годишния пубер не се е свързал с майка си и баща си, след като не е получил отговор от платформата... Усещам дълбоки семейни драми, които са довели до самоубийството... Съд и затвор за родителите!!!

70

Бассси

преди 3 години

Щом човек е решил да се самоубие , то намирането на повод е само въпрос на време .Нормален човек би насочил агресията си срещу виновните за този проблем А НЕ КЪМ СЕБЕ СИ .Надявам се че никой от тук четящите тази новина при наличие на проблем - някой дето те дразни... надписани сметки за телефон или ток ... писмо от нигерийски адвокат че дължите 1 мил. долара и отивате на съд .... НАЛИ НИКОЙ СЛЕД ТАКИВА СЪБИТИЯ НЕ ТРЪГВА ДА НАРАНЯВА СЕБЕ СИ ИЛИ ДА ТЪРСИ ВЪЖЕ ДА СЕ БЕСИ ? Несериозно е .

69

Христ.Ст..камата

преди 3 години

Виж ся, никога се се търг.и не се прави сделка по интернета тъй стават измамите,на четири ОЧИ ку ще да е на другият край на света.Ну парс,фифти фифти

fallback