Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Конфронтацията между Китай и САЩ би била катастрофа както за двете страни, така и за целия свят, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. Това е заявил китайският държавен глава Си Цзинпин в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън.

Това бе първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предаде Ройтерс.

Това беше и първи разговор между Си и президент на САЩ от март миналата година, когато той разговаря с бившия американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава отношенията между двете страни изпаднаха в най-лошото си състояние от десетилетия, припомня БТА.

Пред Байдън Си отново заяви, че сътрудничеството е единственият възможен избор и че двете страни трябва да уреждат споровете си по конструктивен начин, се казва в съобщението за разговора на китайската държавна телевизия.

По думите на китайския президент Пекин и Вашингтон трябва да възстановят различните механизми за диалог, за да разбират намеренията на другия и да избягват недоразумения.

Пред Байдън Си изрази надежда, че САЩ ще се отнасят предпазливо към въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, които засягат суверенитета и териториалната цялост на Китай, посочи китайската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 3 години

Когато Европа забрави за САЩ, престане да купува китайски ***, европейките започнат да раждат деца, европейските компании да откриват работни места в Европа, тогава конфликтът между Америка и Китай ще си остане единствено техен проблем. Но алчност няма граници и всички страдаме заради няколко безотговорни богаташи

16

А сега сериозно

преди 3 години

До Анонимен 22Те американците го разбраха вече, ама на марксистите в САЩ дето гепнаха изборите, им хареаса системата в Китай и искат да си я приложат и в САЩ. Много привлекателен модел. Почти са го направили. Само да им изземат оръжията- и готово. Европа е лесна.

15

Анонимен

преди 3 години

Комунистически Кита е смъртна заплаха за свободния свят и дано САЩ го разберат по-скоро, щото ЕС не знаят на кой свят са....Лилипутин откровено се бъзика с тях...

fallback