Снимка: БГНЕС
fallback

Ако беше изчакала да се ваксинира, докато дойде редът на нейната възрастова група, Исабела Медина нямаше да получи ваксината срещу COVID-19 до края на лятото. Тя обаче не иска да чака.

Медина, здрава 25-годишна жена, се мести за да живее с родителите си на Източното крайбрежие, след като губи работата си във филмовата индустрия. Тя чака с нетърпение да се върне на работа, но е в безопасност. Затова Медина решава в средата на януари да тръгне "на лов за ваксини".

Вместо да рови в болничния боклук за флакони, Медина залага на аптеки. Тя искаше да получи остатъка от някоя неполучена ваксина. Заедно със свой приятел момичето пристига в ранния следобед, готово да чака колкото се налага. Зад тях се образува опашка. Часове по-късно, когато срещите за деня бяха изпълнени, аптечният персонал предложи осем остатъка от ваксини. Медина и нейният приятел с радост получиха две от тях.

"Чувствах се добре, защото ваксината не отиде на вятъра", казва тя пред CNN.

Медина е това, което е описано от мнозина в интернет като "ловец на ваксини" или някой, който дебне аптека или място за ваксинация за остатъци от дозите. Тези търсачи на ваксини, подтикнати от съобщенията за изхвърлянето на дози и изпитвайки безпокойство за разпространението на ваксината в страната, казват, че искат да предотвратят разхищението, като самите те получат дозите си по-рано от предвиденото.

Те го възприемат като печеливша ситуация за всички: ваксинират се, а ценна доза от ваксината срещу COVID-19 не се озовава в кошчето. Но тяхната печалба също е симптом за липса на координация в плана за ваксинация в САЩ - първоначалното пускане на ваксините беше много по-бавно от очакваното, забавяйки плана на президента Джо Байдън за "100 милиона ваксинации за 100 дни".

Късметлиите - и привилегированите - малцина, които се ваксинират рано уверяват, че правят нещо, което не нанася щети, макар че със сигурност носи чувство на несправедливост у онези, които нямат време или ресурси да "ловуват" сами.

Не е изненадващо, че ловците са критикувани, че "прескачат опашката". Но те твърдят, че това, което правят, е по-етично, отколкото да оставят ваксините да бъдат изхвърлени. "Това може да е добър начин за хората, които не са успели да заобиколят логистичния кошмар на регистрацията, просто да се появят и да получат дозата", казва Медина.

Ловът на дози е "поправка" за бавното разпространение на ваксините

По всичко изглежда, че разпространението на ваксини в САЩ досега е разочароващо. И не само там - подобна е ситуацията и в почти цяла Европа, където имунизацията също тече с бавен темп.  Настоящият темп в САЩ е 1,3 милиона дози на ден. С това темпо страната ще ваксинира 75% от населението за да получи стаден имунитет до лятото на 2021 година.

И въпреки невероятно голямото търсене на ваксини, местата за ваксинация в цялата страна са изхвърлили скъпоценни дози, след като не са били приложени навреме. (И двете ваксини - на Pfizer и Moderna, издържат само няколко часа в хладилник - ваксините на Pfizer изтичат в рамките на два часа, а на Moderna - в рамките на 12, след като флаконите бъдат извадени от хладилника.)

За да тръгнете на лов за ваксини, означава, че ще се наложи да отделите часове, а може би и дни от живота си в очакване на доза ваксина, която може или не може да бъде на разположение. Нуждаете се от време, пари, връзки и късмет, за да успеете. Но някои казват, че си струва усилието.

Брад Джонсън, студент по медицина в университета Тулейн, искаше да улесни проследяването на ваксините. Той е администратор на група във Facebook, наречена "Ловци на ваксини NOLA", където жителите на Ню Орлиънс разменят съвети и споделят за възможни центрове, в които да останат дози от ваксините.Той казва, че идеята му хрумнала след като приятел, живеещ в Израел, му е разказал за групите във Facebook в страната, където жителите се информират взаимно за аптеките, които са споделяли остатъчни дози.

"Когато има излишък от дози, които ще изтекат, те игнорират схемата за ваксинация и просто я предлагат на всеки", казва Джонсън пред CNN. И така, преди около три седмици той направи инструмент като този за Ню Орлиънс. Сега групата има близо 600 членове.

Джонсън каза, че е чувал за няколко членове, които успешно проследяват остатъците от ваксини за себе си или за родителите си. Групата във Facebook е опитът на Джонсън да коригира това, което той нарече "омекотен хаос" в американския план за разпространение на ваксини.

Очаква се САЩ да достигнат 514 000 смъртни случая от COVID-19 до 20 февруари - а към миналата неделя са приложени над 20 милиона ваксини.

Байдън има амбициозна цел да бъдат приложени "100 милиона ваксини за 100 дни". Дали ще успее, тепърва ще се разбере, като се има предвид, че е на поста си от по-малко от месец. Някои здравни служители смятат, че целта му е твърде скромна, тъй като случаите на COVID-19 продължават да се изкачват безпрепятствено.

Търсенето на Медина за остатъчна ваксина продължава три дни. Има и други като нея, които прекарват по-голямата част от следобеда в очакване.

В TikTok от същия ден, който е гледан повече от 1,4 милиона пъти, тя е видяна да танцува с клипборд и радостно да се обажда на някой, който държи нейната ваксинационна карта, цитирайки Камала Харис - "Направихме го, Джо!" Втората й доза е насрочена за края на февруари.

Медина няма притеснения относно решението си. "Наистина съм в привилегировано положение както социално, така и икономически, тъй като мога да чакам цял ден за тази ваксина", казва тя. "Тези центрове за ваксинация трябва да свършат по-добра работа и да измислят начин да ваксинират общностите, които трябва да ваксинират."

Има някои методи които биха могли да направят ранните ваксинации малко по-справедливи - аптеките в хранителни магазини могат да предложат остатъци от ваксинални дози на работниците в хранителните магазини, почти 40% от които са чернокожи, латиноазиатци или азиатци, показват данни на Бюрото по трудова статистика.

По-специално чернокожите и латиноамериканците се ваксинират с по-нисък процент от белите американци. И като основни работници, които се изправят лице в лице с клиентите, те трябва да се защитят, за да продължат работата си.

Някои места за ваксинация при изтичане на допълнителни дози ги отвеждат в заведения за дългосрочни грижи, за да ваксинират възрастни жители и персонал там, и двете популации се считат за особено уязвими към COVID-19.

И Байдън вече разкри подробна стратегия на COVID-19, която да замени хаотичната реакция при администрацията на Тръмп. Планът му включва създаване на места за ваксинация в общности с ниски доходи.

Джонсън също изпълнява своята част. След седмици опити да стигне до Министерството на здравеопазването в Луизиана, той каза, че най-накрая се е свързал с тях. Сега той казва, че работи с държавни здравни служители, за да координира по-добре кой получава остатъци от ваксини в щата. Джонсън се надява, че те могат да създадат официален списък за изчакване на ваксини, който да дава приоритет на здравните работници, възрастните и основните работници.

Засега обаче той подкрепя всеки, който иска да получи ваксина - стига всъщност да не прескочат опашката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 3 години

тук тези ловци ги наричат общински съветници

36

Анонимен

преди 3 години

И най-смешното на тази хЪмерканска мания е,че ако случайн си се сдобил с такава ваксина,няма никаква гаранция,че след 1 месец ще се сдобиеш с друга за следващта ваксинация и всичко не само отива по дяволите,но и отслабената имунна система,(каквато става всяка след всяка ваксинация),става лесна мишена за всякакви други вируси,на коити преди това е устоявала!Единствената файда е за фирмите производителки на такива ваксини...единствената файда,кето е и целт на занятието!Алъш-вериша си върви!

35

А ония ми вика:

преди 3 години

Некъв *** задръстен за които Слави Трифонов е върховното изкуство и ми вика: Ей забраих те бе ей? Аз си казвам: Тоя нещо да съм искал от него, наем такива спомени, ама той май нещо е направил за което трябвало после нещо да оправи ама не е! Неков магиика сигурно ....

fallback