Снимка: БГНЕС

"Всичко започва с доза истина. При мен се случи така - бях ядосана на Демократичната партия, която се обърна срещу Бърни Сандърс през 2016 г. Имаше много хора като мен. Свързахме се онлайн и си зададохме въпроса - ако Демокраничната партия се намеси в изборите така, какво още може да стори? Направихме собствено проучване и нещо се случи по време на този процес".

След изборите за президент през 2016 година Ленка попада в примката на конспиративните теории. Изведнъж, без да се усети, тя вече е последовател на QAnon, групата, която ще предобие огромна популярност в следващите четири години и дори ще успее да нахлуе в Капитолия.

"Външни конспиративни сили попаднаха в нашия новинарски поток и така започнахме да получаваме информация от тях. Не знаем кои са те, но ни предлагаха информация, която изглеждаше достоверно. Започнахме да вярваме в тази информация и тогава се появи Q", разказва Ленка, която вече е успяла да се измъкне от QAnon, пред CNN. Тя и групата от хора, с които заедно се опитват да разберат дали има корупция в американското правителство, получават информация за връзките на властта със секс трафик на деца и как политиците биват заплашвани и изнудвани с тази информация. "Има доза истина в трафика на деца и педофилията. Това е деликатна тема за много хора, защото сме родители. Това ни притесни", обяснява Ленка.

В един момент обаче тя се усетила, че всички тези обвинения са твърде помпозни за да са истина.

"Когато Q се появи вече беше очевидно за мен, че са се прецелили в Демократичната партия и я обвиняваха в неща, които и Републиканците вършат. Това ме накара да се запитам защо нападат само едната партия. След това се опитаха да издигнат Доналд Тръмп като светец, който ще пребори корупцията и секс трафика на деца, но аз виждах, как той прави абсолютно същите неща, в които обвиняваха Демократичната партия. Имах късмета да се усетя и да се откажа от тази група навреме. Но същевременно разбирам как хората потъват толкова лесно в нея", обяснява Ленка.

Джитарт Джадея е крехък мъж в началото на тридесетте години, очарователен и весел, който говори с еднакъв ентусиазъм както за икономиката, така и за своята племенница. Той е атеист, подкрепя декриминализацията на наркотиците и правото на избор, който подкрепя Бърни Сандърс в първичната част на изборите през 2016 г. Той не изглежда като човек, който би потънал в опасна крайнодясна конспиративна теория, включваща демократи, които ядат бебета, и холивудски актьори. Но в продължение на две години и половина той потъва в дебрите на QAnon.

"Като наркотик е", казва той на Rolling Stone. "Четете информацията на Q и той ви казва нещо, а вие си мислите: "Уау пич, това е лудост"... Дозата допамин изчезва в мозъка ви и трябва да навлизате все по-дълбоко и по-дълбоко, за да можете да получите отново това чувство. Когато Q за пръв път започна да публикува, си помислих: "Ето едно обяснение, което макар да няма смисъл, ако е вярно, обяснява ситуацията по-добре от сегашните обяснения, които получавам."

Конспирацията идва в точното време, за да завладее ума на младия мъж - Джадея наскоро се беше разграничил от повечето си приятели,  беше изолиран и се бореше интензивно с депресия и недиагностицирано биполярно разстройство. Тъй като беше в аспирантура, той също има и много време за пропиляване. "Предполагам, че може да се каже, бях основена мишена за Q, която той лесно би могъл да хване", казва той.

Но за разлика от Ленка, която бързо усеща, че конспирацията е измислица, при Джадея са нужни години докато осъзнае, QAnon са пълни с логически несъответствия. Преломен момент за него беше последовател, който помоли Q да накара Тръмп да каже термина "типи отгоре" като доказателство за познанието на Тръмп за заговора. Когато Тръмп произнесе фразата по време на реч през 2018 г., вярващите в Q се зарадваха, убедени че това е потвърждение, че Q е истински. Джадея обаче прави някои проучвани и вижда, че Тръмп е казвал фразата много пъти преди това.

"Тогава разбрах, че всичко е много хлъзгаво", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase