Снимка: БГНЕС
fallback

Като бивш президент на САЩ Доналд Тръмп вече има право на годишна пенсия от 221 400 долара и привилегии на стойност много повече от това.

Не е напълно сигурно, но има възможност той да ги загуби това, ако бъде осъден в предстоящия процес за импийчмънт в Сената.

Законът не отпуска пенсия на президенти, чийто мандат приключва чрез "отстраняване" от импийчмънт. Въпреки че Тръмп все още е изправен пред процес за импийчмънт в Сената, присъдата не може да доведе до отстраняването му от длъжност, тъй като мандатът му приключи преди процеса. Така че, ако Сенатът го осъди, вероятно ще се наложи още едно гласуване, което да лиши Тръмп от пенсия и обезщетения, твърди Майкъл Герхард, професор по право в Университета на Северна Каролина.

"Този втори вот ще го отстрани от длъжността на бившия президент, което ще доведе до загубата на предимствата на този пост", обяснява Герхард пред CNN. Но други експерти се съмняват дали дори второ гласуване би могло да му отнеме пенсията и привилегиите.

"Това изглежда доста съмнително", каза Демиан Брейди, директор на научните изследвания към Националната фондация на данъкоплатците, държавна организация за наблюдение на разходите.

Други облаги

Другите обезщетения, които Тръмп ще получава, в допълнение към пенсията си, могат да бъдат значителни - надбавките за пътуване, офис площи и заплати за персонала могат да надхвърлят 1 милион долара годишно за бивш президент. Според анализ на Националната фондация на данъкоплатците от 2000 г. на четиримата настоящи бивши президенти са предоставени общо 56 милиона долара привилегии и обезщетения.

Според Брейди един от най-скъпите бонуси за бившите президенти е наемът на офис площи, който няма ограничения.

Бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са покрили над 500 000 долара под наем на офис миналата година. Наемът на Джими Картър беше само малка част от това - 118 000 долара. Но и тази сума все пак е съществена.

"Тръмп, чийто бизнес е струвал на американските данъкоплатци над 1 милион долара за наем и други услуги, откакто встъпи в длъжност, ще може да бъде обезщетен за наем за офиси в собствения си имот", според Брейди.

Еднин от бонусите, които Тръмп няма да получи за разлика от другите бивши президенти, е здравното осигуряване - президентът трябва да бъде във федералния офис поне пет години, за да получи тази бонус, така че нито Тръмп, нито Картър отговарят на условията за това.

Какво е състоянието на Доналд Тръмп?

Може би пенсията няма толкова голямо значение - изглежда Тръмп се е справял добре и без президентската си заплата по време на управлението си. От Белия дом редовно обявяваха, че той е връщал годишната си президентска заплата от 400 000 долара на различни правителствени ведомства, докато е бил на поста.

Законът за определяне на президентските пенсии е приет през 1958 г., когато Хари Труман, тогава един от двамата живи бивши президенти, изпитва финансови проблеми. Но имаше призиви за прекратяване или намаляване на пенсията и привилегиите за бившите президенти, защото повечето от тях днес имат значителен потенциал за печалба от книги и лекции.

"Този закон първоначално беше приет за тежък случай. В съвременната епоха тези бивши президенти имат толкова голям потенциал за доходи, че той стана субсидиращ милионери", каза Брейди от NTUF. Той твърди, че дори ползите да достигнат само 4 милиона долара годишно, малка част от федералния бюджет, който е  трилиони, това са пари, които могат да бъдат спестени.

"Всяка възможност, при която можем да намалим ненужните разходи, трябва да се използва", каза той.

През 2016 г. Конгресът, контролиран от републиканците, прие законопроект, който би определил фиксирани 200 000 щатски долара годишно за пенсионни плащания и ще ограничи другите разходи на 200 000 долара годишно на президент. Увеличаването на разходите за живот за пенсията ще бъде обвързано със същата формула, базирана на инфлацията, използвана за увеличаване на социалноосигурителните обезщетения.

Но тези 400 000 долара можеха бързо да изчезнат съгласно законодателството, което намалява плащанията за пенсии и разходи с долар за всеки долар, който бивш президент печели над 400 000 долара.

Обама наложи вето на законодателството, като каза на Конгреса, че го е направил, защото законопроектът също би прекратил заплатите и обезщетенията на служителите на бившите президенти и ще затрудни Тайната служба да защити бившите президенти.

"Ако Конгресът върне законопроект, който е отговорил по подходящ начин на тези опасения, ще го подпиша", каза той.

Законодателството така и не се върна на бюрото на Обама. И докато Камарата прие подобно законодателство през 2019 г., след като демократите поеха контрола над нея, Сенатът никога не го гласува.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Меринджей

преди 3 години

Ама ти не спираш латерната. Явно си на заплата и не можеш да си позволиш намаляване на доходите .Ok.продължавай да си говориш. ... но без мене . Не обичам да споря с фанатици . Още повече че не ми пука дали тоя Доналд Дък е жив или не , дали е цар на някого или търка наровете в някой затвор . ... А най вече ми е през дедовия дали е "супер-дуупер" милиардер и дали някой го смята за живия бог слязъл на земята .п.с. Можеш да му направиш параклис в задния си двор. хахаАйде . Много ти здраве.

46

До Меринджей

преди 3 години

"Искаш да кажеш че коронавируса е ПУСНАТ от американците ..." къде казвам това?Научи се да се ограмотяваш, за да различаваш полезната информация от бозата и да развиеш аналитични способности с които да я обработваш. Иначе разговорът е безсмислен.Като написах че левият Блумберг е рапортувал имах предвид точно това : рапортувал финансовите данни на правителството, които могат да се намерят на правителствените сайтове. Много евтини трикове ползваш. Може би си тук служебно.

45

Меринджей

преди 3 години

До До МеринджейПосле му появиха ковида заради който смениха изборните правила. сринаха икономиката и ден след идването на Байден, ковида не бил вече проблем...Искаш да кажеш че коронавируса е ПУСНАТ от американците , противници на ТЪръмп за да го провалят на идващите избори ? ТОВА е нещо ново .Ако разберат това от QAnon ще те направят почетен член на психодружинката . А ние до тук спираме . Умния отстъпва . Надявам се да се помислиш за умен и да спреш с тая словесна диаррия от глупости.

fallback