Снимка: БГНЕС
fallback

Бунтът в Капитолия предизвика верижна реакция - първо Twitter спря акаунта на Доналд Тръмп, а това доведе до вълна от подобни "санкции". Спирането на акаунта му в Twitter бе последвано от Facebook, който ден по-късно закри профила му за "неопределено време".  След това Twitter обяви, че е блокирал Тръмп "за постоянно".

Oще по темата

След двете най-големи социални мрежи, още много компании скочиха срещу Тръмп. Личните акаунти и кампаниите му бяха забранени от Snapchat и Twitch. Ограничения последваха и от онлайн магазините Shopify, както и от системата за плащания Stripe.

Reddit забрани "r / DonaldTrump", където се събираха поддръжниците на Тръмп, след като платформата блокира r / TheDonald през юни.

Доналд Тръмп не е единственият, който понесе последствията след щурма на Капитолия. Платформите започнаха да предприемат действия и срещу главното движение зад бунта в САЩ -  YouTube ще наложи "бойкот" срещу всеки канал, който публикува неверни твърдения, че изборите са откраднати или че Тръмп е истинският победител. След повече от година след като президента нападна TikTok, платформата има възможност да отвърне на удара  - тя пренасочва хаштаговете, включително #stormthecapitol и #patriotparty към своите правила за ползване.

Pinterest е една от малкото социални мрежи, която не е променила политиките си през последната седмица - но само защото вече е ограничила повечето про-Тръмп теми от средата на декември, когато за първи път предприе действия срещу тагове, включително #Stopthesteal .

Facebook също обяви подобен ход в понеделник, като предприе действия срещу групи и страници, които популяризираха движението "Спри кражбата". Twitter отиде още по-далеч, като премахна или спря 70 000 акаунта, свързани с QAnon - конспиративното движение, тясно свързано с атаката на Капитолия.

"Предвид насилствените събития във Вашингтон и повишения риск от агресия, в петък следобед започнахме окончателното спиране на хиляди акаунти, които бяха посветени основно на споделянето на съдържание, свързано с  QAnon", обяви компанията.

Дори платформи, които не бихме могли да си представим, че имат връзка с Тръмп, предприеха действия след случилото се в Капитолия. Peloton, стартиращата платформа за упражнения и спорт, която позволява на потребителите си да участват в спортни практики от домовете си, попречи на потребителите да създават таг #stopthesteal в приложението си. Такива тагове се използват за маркиране на членове на дадена общност - така, например, жителите на даден град могат да маркират тренировката си #watford, за да могат да сравнят как се справят спрямо съседите си. Според Peloton, Stop the Steal не отговаря на указанията на платформата, а това е ход, който тя е предприемала и преди, когато е забранила свързаните с QAnon маркери от приложението си.

Мерките, предприети от останалите компании, подтикнаха дори Amazon към действие. По принцип платформата трудно премахва продукти от продажба, но във вторник обяви, че ще предприеме действия срещу свързани с QAnon стоки. Такива продукти, които включват дрехи, книги и дори нови бейзболни бухалки, не се продават директно от Amazon, а се предлагат на пазара на трети страни на сайта. The Washington Post съобщава, че търговците, които се опитват да избегнат забраната, могат да загубят изцяло профилите си.

Най-строгите наказания обаче дойдоха за Parler - социалната мрежа за "свобода на словото", която се опита да предложи дом за онези, които са били изхвърлени от масовите сайтове. Apple и Google премахнаха Parler от своите магазини за приложения, а след това AWS, хостинг подразделението на Amazon, обяви, че ще прекрати услугата си в понеделник сутринта, като ефективно ще премахне платформата от интернет. Същата вечер Parler обяви, че ще съди Amazon, като наред с други обвинения твърди, че компанията незаконно се съгласява с Twitter, за да намали конкуренцията между социалните мрежи.

Тръмп все още има няколко планформи, през които може да комуникира с общността, най-вече чрез Белият дом, който ще обитава още девет дни. Изглежда и малко вероятно президентът скоро да бъде отхвърлен от Fox News.

Но безопасните места в интернет за бъдещия бивш президент, където ще бъде приет с отворени обятия вече са изключително малко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

останете будни

преди 3 години

Туитър не е избран, нито Амазон. Техни избиратели са техните потребители. Засега те разчитат на това че са големи и грубо казано нямат алтернатива. Спомняме си как се сгромоляса Енрон. В България фалира Томас Кук. Други ще заемат мястото им. Демократите си играят с огъня.

82

Ани

преди 3 години

Това са доста обезпокояващи новини. Както и в България има сили които се опитват да внесат разцепление всред народа. В случая, онези които владеят пазарана информацията. Назрява жесток конфликт, защото тези платформи които са се издържали чрез Амазон например, може да започнат да предлагат стоки и услуги през собствената си платформа. Този процес трябва да бъде спрян, защото може да стане така, че доставчиците, дори производителите да бъдат политически ориентирани. Демократите това ли искат?

81

Да

преди 3 години

Щото им изкарваше кирливите ризи на показ !

fallback