Снимка: БГНЕС
fallback

Ерата Тръмп приключва на 20 януари. А може би дори още по-рано? След щурма на Капитолия демократите настояват той да бъде освободен още сега. Могат ли да го изгонят?

След щурма на Капитолия се множат призивите за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предава "Дойче Веле". Юридическата база за това би била 25-ата поправка на американската конституция. А в член 2, параграф 4 на Конституцията се казва, че пълномощията на един президент могат да бъдат предсрочно прекратени (т.нар. процедура за импийчмънт) "при наличие на тежки престъпления или провинения от негова страна". Тази процедура може да бъде задействана по предложение на Камарата на представителите и гласувана в Сената.

Ключовият въпрос в този случай гласи: Подстрекаването към бунт срещу демократични институции представлява ли "тежко престъпление"?

Oще по темата


Има основания, Тръмп подстрекава

Доналд O' Съливан, историк от Калифорнийския държавен университет, казва пред ДВ, че според него има достатъчно основания за процедура по импийчмънт, макар той самият да не вярва, че тя ще се увенчае с успех – поради липсата на съответно мнозинство в Сената.

А има ли основания да се смята, че събитията на хълма Капитолия са пряко следствие от поведението на президента Тръмп? Да, има. В самия ден, в който бе щурмувана сградата на Конгреса, Тръмп произнесе реч пред свои привърженици, в която отново се обяви за победител от изборите с думите: „Ние постигнахме земетръсна изборна победа.“ Това твърдение обаче не отговаря на истината.

Официалните резултати от изборите показват, че те са спечелени от Джо Байдън с 306 срещу 232 гласа на членове от Избирателната колегия. Нещо повече: Тръмп призова привържениците си да се отправят към Капитолия и да окуражат републиканските депутати, "да си върнат обратно нашата страна". В Туитър Тръмп също многократно призоваваше привържениците си да проявяват смелост и твърдост. Всички тези изказвания де факто представляват апел за поход към Капитолия и опит за оказване на влияние над депутатите.

Какви възможности дава 25-ата поправка?

В нея са уредени случаите, в които един президент може да бъде свален от власт. Тя беше приета през 1965 след убийството на президента Джон Кенеди и всъщност се отнася до ситуации, в които президентът не е в състояние да изпълнява своите правомощия - да речем, поради болест.

За подобни процедури обаче едва ли остава достатъчно време. Ако се използва 25-ата поправка, Тръмп може да бъде освободен от поста си незабавно, но само временно, което пък би могло до доведе до нови борби за надмощие между правителството, президента и Конгреса, които да се проточат и след 20 януари, когато Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност.

Отстраняването на Тръмп чрез нова процедура по импийчмънт също е несигурно, защото се видя в т.нар. украинска афера на президента как той успешно се пребори и срещу тази възможност. А за да се стигне до импийчмънт, е нужно мнозинство от 2/3 в Сената. Експертите не са сигурни, че то би могло да се постигне.

Може ли Тръмп да бъде съден?

Експерти по право смятат, че е възможно на Тръмп да се потърси отговорност за подстрекателство. "Подстрекаването е наказателен състав, който най-точно отговаря на сегашната ситуация, защото става дума за подстрекаването към насилие срещу държавата. И точно това се случи в Конгреса", казва правният експерт Кенет Манузама.

В раздел 115 на американското федерално законодателство е записано, че подтикването към бунт срещу държавата представлява криминално деяние. "Всеки, който подстрекава, помага или сам участва в бунт срещу институциите на държавата, трябва да понесе наказание по силата на това право", се казва там. Личност, осъдена по този параграф, няма право да заема повече никакви официални постове в държавата, а опитът за държавен преврат може да бъде наказан с лишаване от свобода до 20 години.

В момента от Тръмп обаче не може да се търси наказателна отговорност, тъй като се ползва с имунитет като държавен глава. С други думи: отговорност за събитията от 6 януари може да се търси от Тръмп чак след изтичането на президентския му мандат.

Нереалистично е да бъде заведено дело

Експерти като O' Съливан обаче смятат, че е нереалистично Тръмп да бъде съден за подстрекаване към държавен преврат. "Подобен процес е труден и би повлякъл след себе си серия от други процеси срещу участниците в атаката срещу Капитолия", казва експертът. А това, според него, би било контрапродуктивно по отношение целта на новия президент Джо Байдън, който иска отново да обедини американците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

255

Анонимен

преди 3 години

Гледайки кадрите от щурма на Капитолия нямам съмнение че това беше театър.Въпросът е кой го режисира?Познавайки колко праволинейни са привържениците на Тръмп (повечето си личеше че са реднеци или както им викат с червени вратове) много е трудно да повярвам че са били купени от Сорос, Байдън или който и друг. Така че има само един единствен отговор на въпроса.

254

мак

преди 3 години

Много лесно го щурмуваха, ще речеш, че няма никаква охрана. Или пък цялата работа бе запланувана, да им позволят да нахлуят и да злепоставят Тръмп.

253

Анонимен

преди 3 години

Страшно го мразя това прасе Тръмп Бих го прибил

fallback