Снимка: БГНЕС
fallback

Лисандра Орстром е непознато име за повечето хора, дори и в Америка. Но тя е една от бившите най-добри приятелки на Иванка Тръмп, която израства в Ню Йорк заедно със съветничката на президента. Години по-късно Орстром публикува личен разказ в Vanity Fair за това каква е Иванка и защо е толкова привързана към баща си. На сем. Тръмп им остават още няколко месеца в Белия дом, но се оказва, че има още много неща, които не знаем за тях. Ето кои са ключовите моменти от разказа на Орстром за президента и неговата най-голяма дъщеря.

Oще по темата

Доналд Тръмп искал да знае, дали дъщеря му е най-красивото и популярно момиче в училище

Иванка и Лисандра се срещат в "Чапин" - училище за момичета в горната част на Ийст Сайд в Манхатън. Двете бързо се сприятеляват, след като Орстром присъства на тържеството за 13-ия рожден ден на Тръмп в мезонета на казиното на Тадж Махал в Атлантик Сити. Още в началото тя осъзнава едно -  Доналд Тръмп изобщо не се интересува от приятелите на Иванка, а е фокусиран изцяло върху популярността на собствената си дъщеря.

"Той рядко разговаряше с мен, освен да попита дали Иванка е най-красивото или най-популярното момиче в класа. Преди да науча, че сем. Тръмп нямат чувство за самоирония, помня, че се пошегувах, че тя е в топ 5. "Кой е по-хубав от Иванка?" Ме попита той с истинско объркване, преди да посочи двете момичета, които бях имал предвид. Той описа едната като по-млада Синди Крауфорд, а другата, според него, имаше страхотна фигура", пише Лисандра.

Доналд Тръмп също така правел неприлични коментари за телата на приятелките на Иванка. Орстром си спомня как той не можел да запомни името й, но винаги я поздравявал, когато отслабвала с няколко килограма. Тя разказва как Доналд Тръмп Младши откраднал парче сандвич от чинията й, докато били на почивка в Мар-а-Лаго във Флорида, а баща му му казал: "Не се притеснявай. Тя няма нужда от него. Правиш й усулга."

Иванка се опитала да внесе по-интелектуален подход към марката Тръмп

Лисандра отбелязва, че в сравнение с баща си и братята си, Иванка винаги се е опитвала да има по-изискан и обмислен подход към статуса си на богата знаменитост.

"Иванка, която познавах, се опитваше да разработи една по-лъскава и интелектуална концепция на марката Тръмп, която съчетава езика и облика на хилядолетен феминизъм с деловия и предприемаческия дух, за който тя твърди, че е наследила от баща си. Нейната цел винаги е била да създаде по-изискана марка, за разлика от бомбастичния стил, който баща й е предпочитал", разказва Орстром.

Бившата приятелка на Иванка е разочарована, че тя не се е противопоставяла повече на баща си по време на президентството му

Орстром признава, че Иванка все пак се е опитала да промени образа на сем. Тръмп, но в крайна сметка тя остава разочарована, тъй като съветничката на президента не се е противопоставила повече на баща си в някои критични моменти от управлението му.

"Проведох безброй разговори с приятели, които също израснаха с Иванка и всички бяхме на едно и също мнене - че сме ужасени, че тя не се противопостави публично на номинацията на Брет Кавано за Върховния съд или на някоя от особено отвратителните политики на баща си", признава Лисандра.

Иванка се "отвращава", когато й препоръчват книга за "бедните хора"

Орстром и Тръмп все още са близки приятелки в средата на 20-те си години. По това време Иванка често търсила препоръки за книги. В телефонно обаждане богатата наследница се възмущава, че Лисандра й препоръча романа "Емпайър Фолс". Но Иванка не се интересува от този начин на живот.

"Лий, защо ми казваш да прочета книга за едни бедни хора?", спомням си как ми каза Иванка. "Коя част от теб смята, че ще се интересувам от това?“

Веднъж Тръмп изнася реч в Мар-а-Лаго и нарича тълпата "най-богатите евреи в света"

Близостта на Лисандра с Иванка й даде възможност да стане свидетел на речи на Тръмп в Мар-а-Лаго. В една конкретна реч, която тя си спомня, Тръмп се шегува с някои от гостите си и се хвалил, че е участвал в съседен клуб.

Друг спомен, който все още е ясен за Орстром, е как Тръмп вдига наздравица в заведение, пълно с хора в Мар-а-Лаго, който го гледат толкова отдадено, колкото и неговите последователи с червени шапки днес. Те се засмяха, когато той се обърна към тях с думите, че са "най-богатите евреи в света". Тръмп прави комплименти за множеството луксозни спортни коли на паркинга и с радост разказва за битката, която води срещу клуба Waspy отсреща, който той нарича сметище. Под всички тези подигравките обаче е очевидно, че Доналд Тръмп е несигурен.

Иванка я предупреждава, че ще бъде "заменена", ако не се върне в Ню Йорк

Лисандра работи като журналист на свободна практика. Тя прекарва дълго време в Бейрут, Ливан, по време на размирните времена за региона. Въпреки това, вместо да се интересува за работата или благосъстоянието на приятелката си, Иванка я предупреждава, че трябва да се върне в Ню Йорк, защото в противен случай ще бъде "заменена".

"По време на първото ми двугодишно пребиваване в Бейрут, Иванка редовно ми изпращаше имейли като "Кога си връщаш дупето в Ню Йорк? Ще бъдеш заменена." Спомням си, че тя беше единственият човек, когото познавах, който не ме попита за войната и как съм аз", пише Лисандра.

Иванка е недоволна от пропалестинската позиция на приятелката си

Заради работата си в Близкия изток, Орстром възприема пропалестински възгледи, които не се харесват на Иванка, която към този момент беше започнала да излиза с бъдещия си съпруг - Джаред Къшнър. Богатата наследница дори оприличава огърлица, която Лисандра носи, с името й, написано на арабски, на тероризъм.

"Когато се върнах в Ню Йорк, тя беше започнала да излиза с Джаред, чието семейство беше от православни евреи, и моята пропалестинска позиция не бе приета добре. От 2007 г. нося огърлица с името си, написано на арабски, а Иванка все повече се дразнеше на това. Понякога тя казваше на случаен принцип: "Мразя това нещо." Докато вечеряхме веднъж тя хвърли поглед към огърлицата и каза: "Как се чувства гаджето ти евреин, когато правите секс и това колие го удря в лицето? Как можеш да носиш това нещо? Това просто крещи: "терорист".

Иванка нарича най-добрата си приятелка "марксистка", защото изразява загриженост относно жилищата на достъпни цени

Орстром разказва как докато двете с Иванка пътуват с кола от Манхатън до Бедминистър, те спорят относно жилищните проекти на достъпни цени в Ню Йорк, в които Иванка категопрично не иска да участва. Тя казва "Ли, не мога да говоря повече за тези неща с теб, защото наистина си се превърнал в марксист".

Иванка казва, че е "прекалено заета за това", когато я попитат дали се интересува от новата работа на своята приятелка

В деня, след като Иванка се омъжва за Джаред Къшнер през 2009 г., Лисандра започва нова работа, но най-добрата й приятелка така й не се обажда, за да я попита как върви. Затова Орстром сама я търси и получава доста откровен отговор.

"Когато започнах нова работа в друга област в деня след сватбата им очаквах, че най-добрата ми приятелка ще се обади да попита как върви. След няколко дни или седмици най-накая аз й изпратих текст, който гласеше: "Хей, започнах нова работа в деня след сватбата ти, а ти нищо не си коментирала по този въпрос". А отговорът й беше: "Ли, прекалено съм зает за това."

Според Лисандра след Белия дом Иванка Тръмп ще се оттегли в Палм Бийч, Флорида

"Когато най-накрая дойде време Тръмп да напусне Белия дом и приключението на семейството й във Вашингтон приключи, Орстром прогнозира, че нейната бивша най-добъра приятелка ще заживее във Флорида, където ще може да избегне всякакви последствия от действията си през последните четири години .

"Предполагам, че Иванка ще намери спокойствие в Палм Бийч, където има непринудено надмощие на белите и повечето злодеяния се прощават, ако имате достатъчно пари. Това е идеалното място за нея. Там тя ще е защитена от икономическите и социални последици от политиките, които е провеждала през последните четири години, реакцията срещу тях и от необходимостта да взаимодейства с последователите на Тръмп след това", заявява Лисандра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Диана

преди 3 години

Интересен материал! Обикновено приятелите от детството остават за цял живот..Но тук се вижда колко е трудно да имаш приятел дори в детството си за богатите хора - Ли е запомнила как бащата на Иванка се е интересувал от популярността ѝ, как не можел да запомни нейното име...А може би Иванка е искала Ли да се завърне в САЩ зщото се тревожи за живота ѝ в Бейрут?!...В деня на сватбата на Иванка, Ли не само, че не я поздравява, но и се сърди, че Иванка не се е обадила...Това не е приятелство!

114

Анонимен

преди 3 години

Отхвърлената приятелка сега плюе по Иванка ;)А защо мълча досега ?

113

АНОНИМЕН

преди 3 години

И ти си една "приятелка " ама ......

fallback