Снимка: БГНЕС
fallback

След като Джо Байдън победи на президентските избори в САЩ улиците на Ню Йорк се изпълниха с празнуващи хора. Те направиха едно нещо напълно ясно - семейство Тръмп вече не е желано тук.За президента, който миналата година прехвърли основното си местожителство във Флорида, това не е особено голям проблем, но за Иванка Тръмп и Джаред Къшнър партитата, пълни със знаменитости, празнуващи гибелта на администрацията на Тръмп, хвърлят светлина върху това, което ги очаква, след като напуснат Белия дом.

Сега, когато политическият им живот във Вашингтон свършва, пред тази някога "златна двойка" стои въпросът как властта на Тръмп се е отразила върху статута им в старите социални кръгове на Манхатън.

"Президентът имаше толкова ужасно и раздвоено отношение към Ню Йорк, казвайки, че градът е кошмарен или че е "празен", или, че "не е това, което някога е бил", казва Джил Каргман, писател, жител на Горен Ийст Сайд и дъщеря на бившия председател на Chanel. "Никой тук няма да забрави това. Дори те да се върнат тук след всичко, което президентът е казал, нещата за тях няма да се получат."

Oще по темата

Преди да станат жители на Белия дом, Къшнър и Тръмп са част от социалните кръгове в Ню Йорк. Те посещават Met Gala, партитата на Vanity Fair или събитията на по случай филмовия фестивал Tribeca. Иванка постоянно посещава модни събития и изложби, както и наградите за Жена на годината на Glamour.

Но сега това, което може да открият, ако се върнат, едва ли ще им хареса.

Миналият месец на Таймс Скуеър Lincoln Project проведоха анти-Тръмп кампания, като наеха няколко билборда, а върху тях пуснаха усмихнатите лица на Иванка и Джаред редом със статистиката за смъртта от коронавирус и снимки на чували с тела. Двойката заплаши да заведе дело срещу групата, но те не спряха до там и поставиха изображението и върху камиони, които обикаляха Тръмп Тауър.

Разбира се, Ню Йорк не е единственото място, което Иванка Тръмп може да нарече дом. Докато двойката се чуди къде възнамерява да живее след като напусне Белия дом, тя продължава да обитава големия си апартамент в Източното крило, споделя служител на East Wing. Според източник, близък до "Иванка и Джаред", те обсъждат възможността да прекарат повече време в Ню Джърси. Други двама източници, които са работили с двойката, смятат, че те може да отидат във Флорида и по-специално - в района на Палм Бийч. Тръмп натрупа редица контакти в щата, както в социално, така и в политическо отношение, и през последните месеци тя е посетила Флорида поне пет пъти, като домакин на кампании в републикански райони, като Сарасота. Иванка имаше и изява в Маями.

Заселването за постоянно във Флорида не само ще предостави на Иванка Тръмп платформа за бъдеща политическа кариера там, но също така ще предпази двойката от възможността да се изправи пред негативното отношение на Ню Йорк към тях.

Но Мар-а-Лаго не е опция за Иванка и Джаред, твърди източник, близък до тях. Въпреки че Иванка Тръмп има частна къща за гости там, първата дама на САЩ, Мелания Тръмп, предпочита Мар-а-Лаго за свой дом. А отношенията между двете жени си останаха студени.

Междувременно и Вашингтон не е особено привлекателен. "Те опознаха Вашингтон докато бяха на власт", казва пред CNN един старши републиканец. "Изчакайте докато разберат, че никой вече няма да отговаря на обажданията им."

Всъщност в Белия дом, според източници, очакванията са Иванка и Джаред все пак да се върнат в Манхатън - дори, ако това означава негостоприемно завръщане в дома на двойката. От една страна те могат да решат да се върнат в съответния семеен бизнес, където са работили преди Белия дом. Представители на компаниите на Иванка Тръмп и Къшнър не отговарят на искания за коментар по този въпрос. Представител на Белия дом предполага, че пред Къшнър  "има огромно количество възможности, които той може да изследва", припомняйки участието му в реформата на наказателното правосъдие и Олимпийските игри. Длъжностното лице добавя: "Ще има много налични възможности и в момента е прекалено рано да се спекулира."

Въпреки че те са част от социалния кръг на Манхатън преди да заживеят в Белия дом и присъстват на партита, организирани от вестник New York Observer, собственост на семейство Къшнър, на които се запознават с като Рупърт Мърдок, Падма Лакшми, Чък Клоуз, Кейти Курик и Майкъл Блумбърг, не е известно двамата да са създали широк кръг от приятели в Ню Йорк, казват близки до семейството. Те прекарват по-голямата част от свободното си време със семейството си и познати от тяхната православна еврейска общност.

И докато Къшнър е близък с брат си Джошуа, а в Харвард се е сприателил с финансиста Нитин Сайгал, а Иванка остава приятелски настроени към бившата съпруга на Мърдок Уенди Денг, по-голямата част от другите им  приятели в Ню Йорк са им обърнали гръб през последните години.

Приятелят на Къшнър Адам Нойман подаде оставка като главен изпълнителен директор на фона на безпорядъка в компанията WeWork, която той основа. А Кен Курсън, близък приятел на двойката, беше арестуван по федерални обвинения в киберпреследване в края на октомври.

Извън непосредствения си социален кръг те едва ли ще получат поканите, на които са откликвали преди да заживеят в Белия Дом. Главният редактор на Vogue и художественият директор на Condé Nast Анна Уинтур не крие отвращението си към президента Тръмп и неговата политика, а предпочитанията на Уинтур определят кой ще бъде поканен на бляскавата Met Gala.

Също така поканите към Иванка Тръмп да се появи на кориците на различни списания също намаляват. Последно тя се появи върху страниците на Harper's Bazaar през септември 2016 г., по време на разгара на кампанията на баща си, облечена в рокля на Каролина Ерера за 6 990 долара, кацнала на стълба с изглед към хоризонта на Манхатън.

Един бивш редактор в престижно списание, който остава търсен стилист, заяви, че Иванка Тръмп ще се опита повторното да навлезе в модните среди. "Модната индустрия е много либерална, демократично настроена група," каза той. "Просто не виждам как някой ще я приветстват обратно - било то на професионално или социално ниво - с отворени обятия."

Дори таблоидите в Ню Йорк, които помогнаха на президента да възхвали и осигури социалния възход на децата си, през последните седмици се отказаха от популяризирането на дневния ред на администрацията на Тръмп, като New York Post призова президентът да прекрати жалбите си за "откраднати избори".

Междувременно съседите на Иванка и Джаред в Ню Йорк също може да имат проблеми с тях. В жилищния им комплекс живее и бившият адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Коен, както  и дъщеря му Саманта. Те разказват как Иванка се е опитала да я изгони, след като я е видяла във фоайето на сградата си, въпреки че Саманта просто пушила цигара и чакала да хапне от "известната" лазаня на баща си .

Като цяло жителите на Ню Йорк не споделят същите политическите възгледи на двойката. През 2016 г. около 9 от 10 жители на Манхатън гласуваха за номинираната от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тази година Байдън се очаква да спечели Манхатън с подобна разлика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

2050

преди 3 години

Живи да ги оплачеш! Ти да видиш, богатите също плачат. А аз се чудя дали ще ми стигнат парите тоя месец, какви нелепи проблеми имам...

21

Анонимен

преди 3 години

Правят впечатление тенденциозно подчертаните места в текста! Редакцията, доколкото има такава, демонстрира отношението си към Тръмп, но и се опитва да го налага и на читателите си. Това, вероятно, се нарича "безпристрастно" информиране, според правилата на "демокрацията", "демократите" и третополовите!

20

Анонимен

преди 3 години

На кой му пука? Америка не е Ню Йорк. Там е нежелана, но в други 30 щата е желана.

fallback