Снимка: БГНЕС
Ураганът Делта достигна трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Това съобщиха от Националният център на САЩ за ураганите, цитиран от "Франс прес".
 
Метеоролозите допускат, че Делта може да стане още по-мощен, преди дори да е стигнал днес територията на САЩ. Движейки се с ветрове със скорост 185 километра в час, в 21:00 по Гринуич ураганът се намираше на около 500 км от щата Луизиана.
 
Луизиана още не се е възстановила щетите от урагана Лора, който беше през месец август и беше един от най-жестоките, връхлитали някога региона. Губернаторът Джон Бел Едуардс призова за възможно най-голяма бдителност. В помощ на населението са мобилизирани 2400 души от Националната гвардия.
 
Делта връхлетя Мексико в сряда със силни ветрове. Бурята наводни улиците, причини множество поразии, но се размина без жертви, отбелязва АФП.
 
Делта е 26-ата буря, която има собствено име през този необичайно оживен ураганен сезон в Атлантика. Поради изчерпване на списъка с предвидените имена метеоролозите започнаха да използват букви от гръцката азбука, напомнят от агенцията.
 
Повърхността на океаните се затопля и вследствие на това ураганите стават по-мощни, обясняват учените. Те прогнозират, че ще се увеличи и делът на циклоните от категория 4 и 5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase