Снимка: БГНЕС

Изминаха 4 дни от новината, че Доналд Тръмп се е заразил с коронавирус. Оттогава президентът бе приет в болница, а броят на държавните служители, които също дават положителна проба за COVID-19 се увеличава. Все още обаче има въпроси, които остават без отговор. А те могат да се окажат ключа към това колко ще навреди вируса на здравето, репутацията и позицията му в политиката.

Кога Тръмп последно е дал отрицателна проба за коронавируса?

Хронологията за това кога Белият дом е научил, че президентът е болен от COVID-19 е критична. Няколко пъти по време на пресконференции в събота и неделя медицинският екип на Белия дом беше попитан от журналисти кога Тръмп за последно е дал отрицателна проба за вируса. Те отказаха да разкрият тази подробност.

Официалното становище на Белия дом е, че президентът започнал да се чувства зле в четвъртък вечерта, направил си е тест, който се е оказал положителен и след това обявил резултатите си в Twitter късно вечерта.

Според Wall Street Journal първият положителен резултат на президента дошъл от бърз тест, който си е направил преди интервю чрез жива връзка по Fox News. Тръмп не публикувал диагнозата си преди да получи положителна констатация от втори, по-точен тест за COVID-19.

"Няма да ви давам подробен отчет с времеви клейма всеки път, когато президентът бъде тестван", заяви прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани пред репортери в неделя вечер. "Той се тества редовно и първият положителен тест, който е получил, е след завръщането си от Бедминстър." Това е неговият голф клуб в Ню Джърси, където в четвъртък държавният глава присъства на благотворително събиране.

Това, което усложнява нещата повече е, че по време на встъпителното си изказване по време на пресконференцията в събота, лекарят на Белия дом Шон Конли заяви, че диагнозата на президента е дошла "преди 72 часа" - което би било в сряда - преди президентския митинг в Минесота и благотворителната вечер в четвъртък. Впоследствие Белият дом излезе с изявление, в което се казва, че лекарят е "сгрешил" и е имал предвид, че президентът вече "трети ден" е болен от коронавирус.

Точният график, включително кога Тръмп бил тестван и какви са били резултатите му, би помогнал да се даде яснота на въпроса дали някога е имало усилия от Белия дом или от самия президент да прикрие състоянието си. Медицински експерти като д-р Санджай Гупта от CNN предполагат, че скоростта, с която здравето на Тръмп се е влошило в петък - само часове след обявената диагноза, означава, че президентът може да се е заразил с вируса много по-рано.

Ако е така, това поражда въпроси за това, което президентът е знаел - и кога.

Знаем ли всички факти за здравето му?

Белият дом и медицинският екип на Тръмп са също толкова потайни що се отнася до  точния характер на състоянието на Тръмп. В петък те съобщиха, че симптомите на президента са "леки". Но оттогава стана ясно, че в петък той е бил с висока температура и е имал затруднено дишане, както и че е имал нужда от допълнителен кислород.

В събота д-р Конли обяви пред журналистите, че президентът се справя "много добре" и медицинският екип е "много доволен" от напредъка, който постига. Веднага след това началникът на кабинета Марк Медоус заяви пред репортерите, че жизнените показатели на президента са били "много притеснителни" и той "не е на път към пълно възстановяване". А на следващия ден той се опита да обясни това несъответствие: "Не исках да давам никаква информация, която може да насочи хода на заболяването в друга посока." Странно изказване, като се има предвид, че болестта ще продължи да се развива независимо от публични изявления на екипа.

Има и други необичайни неща, които предполагат, че медицинският екип действа хаотично по въпроса със състоянието на Тръмп. Например в неделя Конли обяви, че президентът, освен че е взел антивирусен коктейл, е получил и дексаметазон - стероид, който обикновено се предписва на "тежки и критични" случаи на COVID-19. Той обяви, че президентът отново е имал спад в нивата на кислород в кръвта в събота, но не е уточни точно колко ниски са те.

Поради възрастта си и медицинската си история, президентът е в група с по-висок риск за усложнения от новия коронавирус. Не би било изненадващо, ако лекарите предприемат агресивно лечение за лидера на страната, но променящият се набор от факти и обяснения може да подкопае доверието на обществеността в техните изявления.

Трябва ли Майк Пенс да се изолира?

Междувременно вицепрезидентът, който е следващият на опашката за президентския пост, ако нещо се случи с Тръмп, засега отказва да се самоизолира, въпреки възможността и той да е бил изложен на вируса. Пенс и съпругата му Карън дадоха отрицателни проби за COVID-19 в неделя - третият им отрицателен тест тази седмица. Но инкубационният период на вируса може да бъде до 14 дни, така че тези тестове не гарантират, че вицепрезидентът не заразен.

В продължение на месеци Тръмп изкушаваше съдбата, като правеше многобройни публични изяви и омаловажаваше нуждата от носене на маска. Планът на Пенс да продължи кампанията си тази седмица показа, че уроците, привидно приучени по трудния начин, може изобщо да не са научени.

Старшият съветник на кампанията на Тръмп Джейсън Милър заяви в неделя, че Пенс "ще има много пълен и агресивен график, както и първото семейство". В интервюто на NBC News "Meet The Press" той настоя, че изобщо не се притеснява за това.

Защо здравните власти на Белият дом не са тествали всички, които са имали контакт с Тръмп?

Последните девет месеца ни показаха, че вирусът работи по свой собствен график и често е най-опасен, когато хората, независимо от ранга им в обществото, са невнимателни. Церемонията по обявяването на номинираната от Тръмп  Ейми Кони Барет за Върховния съд е отличен пример. Проведен в Розовата градина и последван от прием на закрито, поводът се разследва като възможна сцена на масово разпространение на вируса.

Видео показва как присъстващите си говорят, прегръщат се и не носят маски. Освен президентът и първата дама, най-малко пет други присъстващи, седнали в първите редове в близост до вицепрезидента Пенс, са дали положителна проба.

В неделя, понеделник и вторник на миналата седмица президентът проведе продължителни срещи на закрито, за да се подготви за дебата си във вторник с бившия вицепрезидент Джо Байдън. Четирима от присъстващите на тези срещи - президентът, мениджърът на кампанията Бил Степиен, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и съветникът Хоуп Хикс - са били заразени с коронавирус. (Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и съветниците Стивън Милър и Джейсън Милър засега са отрицателни.)

Въпреки тези епизоди на многократно излагане на вируса на президента и неговите старши помощници, администрацията изглежда нестабилна относно провеждането на задълбочена програма за проследяване на контактите.

Според Washington Post много от лицата, които са присъствали на събития с президента през последната седмица, все още не са установени от правителствените здравни служители. Самите служители на Белия дом не са получили ясни инструкции дали да се самоизолират и дали са били изложени на вируса.

Коридорите на властта във Вашингтон се превърнаха в поредната гореща точка в държава, където над 209 000 са загинали от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase