Снимка: БГНЕС
fallback

Бахрейнците, които са против сближаване с Израел, днес остро осъдиха споразумението за нормализиране на отношенията между двете страни, докато техни сънародници го приемат като стъпка към мир в региона, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Веднага след обявяването на споразумението вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп, в социалните мрежи бяха масово споделени хаштаговете "Бахрейнци против нормализацията" и "Нормализацията е предателство".
Днес бахрейнският външен министър Абдел Латиф аз Заяни разговаря по телефона с израелския си колега Габи Ашкенази и двамата са си разменили поздравления по случай споразумението.

Oще по темата

Председателката на Сдружението на журналистите в Бахрейн Ахдея Ахмед приветства споразумението като стъпка в посока на мира, а лидерът на малобройната еврейска общност в страната Ибрахим Нооно определи станалото като "исторически момент, който човек не можеше да си представи".

За разлика от Обединените арабски емирства обаче, в Бахрейн има силно противопоставяне на споразумението с Израел.

"Това е катастрофа, черен ден в историята ни. Никой от нас няма да посети Палестина, ако тя не е освободена и ако не е независима държава", каза гражданският активист Халил Бухаза.

Това споразумение "беше сключено в интерес на Израел и САЩ, а не в интерес на Бахрейн и Залива, които рискуват да бъдат критикувани, че са изоставили каузата на палестинците", каза журналистът Радхи Алмусауи.

"Смятаме, че решението е било взето, без да потърси мнението на всички представители на обществото", добави той.
Бившият депутат Али Аласуад написа в Туитър, че това е "черен ден в историята на Бахрейн".Шиитската опозиционна партия Ал Уефак, която беше забранена от властите след Арабската пролет от 2011 г., също осъди споразумението.

"Споразумението между деспотичния режим на Бахрейн и правителството на ционисткия окупатор е пълно предателство на исляма и арабизма и нарушение на ислямския, арабски и национален консенсус", написа партията в Twitter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

най-доволен остана само Тръмп - ще получи Нобел

11

ПЕНКО

преди 3 години

ЩО ЗА ТЪПОТИЯ !?!?!? КЪДЕТО И ДА ОТИДЕ /ПО СВЕТА / ЕВРЕИН -ЦИОНИСТ -СЕМИТ Е ОБЕКТ НА ОПИТ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ / ИЗВЪН САЩ И ИЗРАЕЛ / !!!!! ВСЕКИ САМОЛЕТ ОТ ИЗРАЕЛ -ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЩИТАВАН ОТ РАКЕТНА АТАКА - ВЪВ ВСЯКА АРАБСКА МЮСЮЛМАНИЯ !?!?!?!?!? ЕДИНСВЕН ШАНС - ИЗРАЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩА В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ГРАНИЧЕЩА С ПАЛЕСТИНА !!! А ВОДАТА ОТ ГАЛАНСКИТЕ ВЪЗВИШЕНИЯ СЕ ПОДЕЛЯ СЪС СОБСТВЕНИЦИТЕ И АРАБИ !!!!!!!!!!!!!!

10

Анонимен

преди 3 години

Смесени чувства... ...демек, хем боли, хем сърби..

fallback