Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На фона на нарастването на новите случаи на коронавирус кметицата на американската столица Вашингтон Мюриъл Баузър разпореди задължително носене на маски на лицето и на открито, съобщи БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Дневният брой на новозаразените в столицата за първи път от няколко седмици насам достигна трицифрени стойности миналата сряда.

Изключения от задължителното носене на маски ще бъдат допускани за деца под тригодишна възраст, за хора, които "активно се хранят или пият" и за активно спортуващите на открито, стига да не са в близост до други хора.

Разпореждането не се отнася и до "служители на федералното правителство, докато са по работа". Вероятно тази формулировка изключва президента Доналд Тръмп и членовете на Конгреса от задължението да носят маска, докато работят.

Кметството разпорежда също така задължително носене на маски на закрито в предприятия и офис сгради, отворени за обществеността, както и в общите пространства на многофамилните жилищни сгради.

Баузър освен това удължи извънредното положение за общественото здраве във Вашингтон до 9 октомври.

 

Коментари Напиши коментар

12

Скептик

преди 9 месеца

От пръдня лови ли инфекция. Ако е така във Вашингтон се оборудват с филтри сложени на газовете.

11

Анонимен

преди 9 месеца

И после тези хора с маските като се заразят от който и да е вирус ще го изкарат по-тежко понеже ще са с намален имунитет.

10

Анонимен

преди 9 месеца

Във Вашингтон са доста по-добре в последните два месеца и е странно, че сега искат маски и на открито. Там сега за денонощие имат по около 10 човека новозаразени на 100000 човека население, все едно в България да са около 700 новозаразени за денонощие, а имат щати с по 20-30 новозаразени на 100000 души население.